időjárás 22°C Jácint 2022. augusztus 17.
logo

A rendőrség megerősíti a határellenőrzést hétfőtől

Végh Attila
2021.03.07. 07:05
A rendőrség megerősíti a határellenőrzést hétfőtől

Nemcsak a zöldhatár és az ideiglenes biztonsági határzár kerítésének védelmét erősíti meg a rendőrség, a határátkelőhelyeken is szigorúbb lesz az ellenőrzés a kéthetes zárás idejére. A koronavírus első hulláma idején elrendelt hasonló, határzárra vonatkozó rendelkezések heteiben a mostani adatokhoz képest mindössze néhány százaléknyi volt csak az illegális migrációval kapcsolatos jogsértések száma.

A Magyar Közlöny tegnap megjelent, idei 36. számában szó esik a határvédelmi szigorításról is. A közúti, vasúti és légi határátkelőhelyeken visszaállítják a tényleges határellenőrzést, vagyis a schengeni övezetből érkezők is csak hatósági kontroll után léphetnek be az országba, a megfelelő, koronavírus-fertőzés megelőzésére vonatkozó feltételek szerint. A jelenlegi szabályozás 2021. március 22-én hatályát veszti, de ha a járványhelyzet megköveteli, akkor meg is hosszabbítható.

A rendőrség a déli, magyar–szerb határszakasz műszaki zárának, valamint a magyar–román és a magyar–horvát határszakasz zöldhatárának ellenőrzését is megszigorítja,

sűrűbbek lesznek a járőrszolgálatok, az államhatártól tíz kilométeres távban elvégzett mélységi ellenőrzések, melyeken a Magyar Honvédség is részt vesz. Míg az elmúlt héten 2543, határsértéssel kapcsolatos intézkedést regisztrált a rendőrség, a koronavírus-járvány első hullámában 30–35 határsértés történt csak hetente, vagyis a jelenlegi nyomásnak alig két százaléka volt érezhető a határainkon.

Az Országos Rendőr-főkapitányság adatai szerint a szerb területekről irányított embercsempészcsoportok tagjai is értesültek a magyarországi szigorításoktól.

A rendőrség felkészült arra, hogy a hétvégén az átlagosnál is több határsértésre lehet számítani.

Nemcsak a déli, csongrádi és kiskun szakaszokon erősítették meg a járőrszolgálatokat, hanem a dunántúli rendőrök is figyelik az embercsempészetre alkalmas zárt furgonok, lesötétített ablakú, egyterű személygépkocsik mozgását. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság járőreinek szolgálati autóba telepített kamerája rögzítette azt az intézkedést, melynek során egy szerb embercsempész az autójából kiugorva próbált meg elmenekülni a rendőrök elől az M7-es autópályán, aki nyolc, magát szírnek mondó migránst próbált nyugatra csempészni.

Fotó: Police.hu

A csongrádi határszakaszon is érezhető, hogy nő a nyomás, március 6-án 12 óráig csak Szeged környékén 34 határsértőt fogtak el a rendőrök. Ellenőrzésük során a férfiak szír, afgán, török, illetve marokkói állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A röszkei határátkelőhely környékén próbálkoztak a legtöbben, ahol a forgalom miatt nincs műszaki zár a határ két oldala között.

Az embercsempészek az időjárást is figyelik. A határrendészek tapasztalatai szerint előfordul, hogy

ködös időben egyszerre akár tíz helyen, egyeztetve, létrákat támasztva a műszaki zár kerítéséhez, egyszerre indítanak át a határon tíz–húsz fős migránscsoportokat, ezzel osztva meg a határt védő rendvédelmi erőket.

A megerősített határvédelmi szolgálatot ellátó rendőrök és honvédek számítanak erre, így a próbálkozók többsége már a kerítéstől visszafordul Szerbia felé.

Fotó: Police.hu

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.