Mit érdemes tudni az indiai CoviShield-vakcináról?

Indiát gyakran nevezik a „Föld gyógyszertárának”: a világ második legnépesebb országa állítja elő az emberiség oltóanyag-szükségletének az ötven százalékát. Az indiai vakcinagyártó vállalatok közül is kiemelkedik a Serum Intézet, amely évente másfél milliárd oltóanyagot képes legyártani. Ez a cég állítja elő a CoviShield-vakcinát, amely teljesen megegyezik az Oxfordi Egyetemen kifejlesztett, Európában gyártott AstraZeneca-szérummal.

Veres László István
2021. 03. 08. 10:39
null
A dalai lámát is a Covishield (AstraZeneca) vakcinával oltották be, március 6-án Fotó: MTI/AP/A dalai láma irodája
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A már Magyarországon is nagy mennyiségben, jó tapasztalatokkal alkalmazott, az Oxfordi Egyetemen kifejlesztett AstraZeneca-vakcinát – a brit cég által kiadott licenc alapján – Covishield néven Indiában a Serum Intézet is gyártja. A világ egyik legnagyobb vakcinagyártó vállalata egy hónap alatt ötvenmillió adag oltóanyagot képes előállítani.

A CoviShield működése teljesen megegyezik az Európában gyártott AstraZeneca-vakcináéval: a csimpánzból nyert adenovírus (egy közönséges megfázásos tüneteket okozó vírus) segítségével juttatja el a szervezetbe a koronavírus tüskefehérjéjét. Az oltóanyagban lévő, legyengített kórokozó megbetegedést nem tud okozni, de a szervezetből kiváltja a koronavírus elleni megfelelő immunválaszt, elindítja az antitestek képződését.

Mivel ugyanarról a vakcináról van szó, ezért az AstraZenecához hasonlóan 2–8 Celsius-fokon tárolható, és 4–12 hét különbséggel egy második oltásnak is meg kell történnie. A Serum Intézet tájékoztatása szerint a Covishield (AstraZeneca) rendkívül hatásos:

már egy adag oltóanyag beadása is hetvenszázalékos védettséget ad, a második dózis beoltása után a vírussal szembeni hatékonyság elérheti a kilencven százalékot. – A Covishield (AstraZeneca) vakcinát több ezer emberen tesztelték, mellékhatásai elhanyagolhatók, és a világ legbiztonságosabb vakcinájának számít

– állítja Vinod K. Paul, az India átalakításáért felelős nemzeti intézet tagja. Az indiai kormány elsősorban a Covishield oltóanyagra alapozza az 1,4 milliárdos lélekszámú ország immunizációját, a vakcinából pedig már több államba, például Bhutánba, a Maldív-szigetekre, Bangladesbe, Nepálba, Mianmarba és a Seychelle-szigetekre is szállítottak. A Serum Intézet által gyártott oltóanyagból Kanada is rendelt egymillió adagot, miután a Pfizer- és a Moderna-gyógyszergyár is bejelentette, hogy időlegesen csökkenti az észak-amerikai országnak szállított oltóanyagok mennyiségét. Brazília szintén kétmillió adagot rendelt a Covishield (AstraZeneca) oltóanyagból, amellyel március elsején India miniszterelnökét, március 6-án pedig a dalai lámát, valamint tíz munkatársát oltották be.

A dalai lámát is a Covishield (AstraZeneca) vakcinával oltották be március 6-án
Fotó: MTI/AP/A dalai láma irodája

Az Indiában gyártott Covishield-vakcina hatdolláros dózisonkénti ára jóval kedvezőbb például a Moderna- (harminc dollár), a Pfizer- (húsz dollár) vagy Szputnyik V (tíz dollár) oltóanyagok áránál.

A Serum Intézet a világ egyik vezető vakcinagyártó vállalata, évente másfél milliárd oltóanyagot állítanak elő, százhetven országban a gyermekek kétharmadát az általuk gyártott szérumokkal oltják be a gyermekbénulás, a mumpsz, az agyhártyagyulladás és a kanyaró ellen. A vállalat 1946 óta működik, és olcsó, de hatásos vakcinái miatt vált vezető piaci szereplővé. Az Egyesült Államokon kívül Indiában található a legtöbb, az FDA (az USA élelmiszerbiztonsági és gyógyszerészeti hivatala) által is engedélyezett és elfogadott oltóanyagot előállító üzem. Az indiai vakcinagyártók a legmagasabb minőség előállításáról ismertek. Mennyiségi és minőségi termelése miatt Indiát gyakran nevezik a „Föld gyógyszertárának”. A koronavírus-járvány kitörése óta az indiai oltóanyaggyártókkal a világ számos vakcinafejlesztője felvette már a kapcsolatot.

Hatalmas fejlesztő- és gyártóinfrastruktúrájának köszönhetően India a világ oltóanyag-szükségletének az ötven százalékát állítja elő, az Egyesült Államok generikus szükségleteinek negyven százalékát Indiában gyártják, Nagy-Britannia teljes gyógyszerszükségletének pedig a 25 százaléka készül itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.