Müller Cecília: Nagyon nehéz hetek előtt állunk

Magyarországon az Egészségügyi Világszervezet és az Európai Gyógyszerügynökség szakmai ajánlásait veszik figyelembe, ezért nincs tervben, hogy hazánkban is felfüggesztenék az oltást az AstraZeneca-vakcinával – hangzott el az operatív törzs mai tájékoztatóján. Müller Cecília elmondta, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ bevizsgálta és felszabadította a korábban beérkezett orosz és kínai oltóanyagokat, így ezek is felhasználhatók az immunizációs programban.

Veres László István
2021. 03. 16. 13:14
null
Müller Cecília
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási sebességgel emelkedik a járvány harmadik hulláma, napról napra több új fertőzöttet regisztrálnak. Hatalmas terhelés nehezedik az országra, különösen az egészségügyi ellátórendszerre – mondta el az országos tiszti főorvos. Müller Cecília hozzátette: hazánkban az előző napon 4926 új fertőzöttet azonosítottak, és elhunyt 143 többségében idős, krónikus beteg, de ismét voltak köztük fiatalok is.

A hosszú hétvégén 1126-an kerültek kórházba, a mai napon 9844 koronavírus-fertőzöttet ápolnak fekvőbetegellátó-intézményekben, közülük 1067-en szorulnak gépi lélegeztetésre. A kórházakban új Covid-ellátó részlegeket kell megnyitni.

A szakember hangsúlyozta, hogy már hazánkban is nyolcvan százalék felett van jelen a brit vírusvariáns. A mutánsok fertőzőképessége pedig sokkal erőteljesebb, egy ember négy másikat tud megfertőzni. Hozzáfűzte: a betegség gyorsabban és sokszor súlyosabban zajlik le, a kórokozó most főként a fiatalabbakat fertőzi meg, és közülük is sokan intenzív osztályra kerülnek. – Nagyon nehéz hetek előtt állunk, ezért van szükség a védelmi intézkedések fokozott betartására – szögezte le Müller Cecília, majd beszámolt róla, hogy folyamatosan zajlik az oltási program: eddig 1 347 073 a beoltottak száma, közülük 399 505-en már a második adagjukat is megkapták. A szakember közölte:

a mai napon 120 510 adag Pfizer-vakcina érkezett, holnap pedig százezer Sinopharm-oltóanyag jön. AstraZeneca-vakcinát is várunk a héten, de a gyártó cég jelezte, hogy ebből a tervezettnél most is kevesebb érkezik. Azonban a korábban beérkezett 280 ezer adag Szputnyikot és a 450 ezer adag Sinopharmot bevizsgálták és rendelkezésre tudják bocsátani.

– Minden nap számít, ezért fontos, hogy valamennyi, rendelkezésre álló vakcinát minél előbb felhasználjuk – húzta alá. A tiszti főorvos elmondta, hogy a szennyvízvizsgálatok eredményei is azt mutatják, hogy a következő hetekben is emelkedésre kell számítani. Úgy véli, a vírusmutánsok megváltoztatták a járványgörbe alakulását, ha még mindig az eredeti vírustörzs lenne jelen, jóval kedvezőbb helyzetben lennénk.

Müller Cecília kiemelte, hogy mindenképpen el kell kerülni a megbetegedést, mert senkinél nem tudható előre, hogy az milyen súlyossággal fog lezajlani. – Vannak nyilvánvaló összefüggések, de

elsősorban a cukorbetegeknek kell súlyos lefolyással számolniuk. Nekik tehát különösen fontos, hogy éljenek az oltás lehetőségével

– szögezte le. A szakember tudatta, hogy az oltópontok száma bővíthető lesz, ha még több vakcina áll majd rendelkezésre. Várhatóan akkor a szakrendelőkben alakítanak ki oltópontokat. Müller Cecília beszámolt róla, hogy míg

tavaly novemberben csak a lakosság 15 százaléka kívánt élni a védőoltás felvételének a lehetőségével, két hete már 42,4 százalék, most pedig már 46,4 százalék kérné a szérumot.

Megjegyezte: a hatvan év felettiek közül 1,6 millióan regisztráltak, az idősek között pedig azért van kevesebb fertőzött, mert közülük sokan már be vannak oltva.

Az AstraZeneca-vakcinával kapcsolatban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is arra hívta fel a figyelmet, hogy ezzel az oltóanyaggal eddig 17 millió embert oltottak be, ezek között fordult elő 15 trombózisos, és 22 tüdőembóliás eset.

Az EMA megállapította, hogy ezen esetek száma nem haladja meg az oltás nélküli időszak mértékét, illetve többen halnának bele a Covid-fertőzésbe, mint ahány mellékhatásos eset jelentkezett. A tiszti főorvos leszögezte, hogy a kérdést továbbra is vizsgálják, azonban a szakemberek nem tudták összefüggésbe hozni a vérrögképződés kockázatát az oltás beadásával, nem bizonyított, hogy ok-okozati összefüggés lenne a kettő között. Müller Cecília kiemelte, hogy maga a koronavírus-betegség is vérrögképződéssel járhat. Lapunk kérdésére megerősítette, hogy

bár Európa több országában ideiglenesen felfüggesztették az AstraZeneca-vakcina alkalmazását, Magyarországon ezt egyelőre nem tervezik, mert hazánkban mindig a bizonyítékokon alapuló orvostudományra építenek, és ebben a kérdésben is a nemzetközi szervezetek (WHO, EMA) ajánlásait követik.

A tiszti főorvos szólt arról is, hogy a koronavírus-betegséget próbálják otthon vagy járóbeteg-ellátásban is gyógyítani, ezért fontos, hogy aki tüneteket észlel magán, az minél hamarabb forduljon orvoshoz. – Már rendelkezésre állnak olyan készítmények, mint a favipiravir vagy a bamlanivimab, amelyek, ha idejekorán elkezdik a kezelést velük, képesek megakadályozni a kórházba kerülést – hangsúlyozta. Müller Cecília közölte, hogy a fertőzésből felgyógyultak három hónapig biztosan védettek, ezért javasolt számukra három hónap elteltével az oltás felvétele.

A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt az előző három napon összesen 2772 esetben intézkedtek a rendőrök – mondta el Gál Kristóf. Az ORFK szóvivőjének tájékoztatása szerint a kijárási tilalom és a közterületi magatartási szabályok, illetve a közterületi csoportosulások, gyülekezések tilalmának megsértése miatt a hosszú hétvégén 1893 emberrel szemben kellett intézkedni.

Az alezredes tudatta azt is, hogy ugyanezen időszakban a Magyarország területén személyforgalomban átutazók 300 alkalommal sértették meg a tranzitszabályokat. Elmondta továbbá, hogy az előző napon 4178 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, így jelenleg 43 553 személlyel szemben van érvényben ilyen korlátozó intézkedés. Közülük 4526-an vállalták, hogy a rendőrség mobiltelefonos applikáció segítségével ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.