Nagy az igény a gyerekek poszt-Covid ambulanciájára

A Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinika csütörtökön jelentette be, hogy poszt-Covid ambulanciát nyit azoknak a gyermekeknek, akiknél a koronavírus-fertőzésük után hat-nyolc héttel, vagy akár később is az életminőségüket jelentősen rontó, makacs tünetek maradtak fenn. Jelenleg az ambulancia csak szerda délelőtt várja az érintetteket, de az igényekhez igazodva új idősávokat nyitnak meg, mivel már a bejelentés napján júliusig beteltek az időpontok.

Veres László István
2021. 03. 20. 13:13
null
Fotó: Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A poszt-Covid szindróma tünetei rendkívül változatosak lehetnek: fejfájás, szédülés, bizonytalanságérzés, fáradékonyság, rossz közérzet, hasi fájdalmak, fogyás, keringési gondok, légzési panaszok, de ide tartozhat akár az iskolai teljesítménycsökkenés is.

– Ha ezek közül a szülők akár csak az egyik tünetet is tartósan, a fertőzést követően másfél-két hónappal is tapasztalják, érdemes orvoshoz fordulni

– mondta el az I. számú Gyermekgyógyászati Klinika sürgősségi betegellátó osztályának vezetője. Bár a most induló ambulanciára bárhonnan jelentkezhetnek a 0–18 éves korú betegek, és beutalóra sincs szükség – időpontot foglalni a klinika oldalán lehet – Krivácsy Péter ugyanakkor

arra kérte a szülőket, hogy időpontfoglalás előtt konzultáljanak a gyermek háziorvosával is, mert előfordulhat, hogy más probléma áll a háttérben. A főorvos beszámolt róla, hogy az eddigi tapasztalataik szerint a poszt-Covid szindróma elsősorban az iskolásokat és a kamaszokat érinti.

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Mivel a tünetek nagyon sokszínűek lehetnek, ezért számos orvosi szakmából vontak be szakembereket: kardiológus, pulmonológus, gasztroenterológus, pszichiáter és neurológus szakember is segíti a betegellátást. Minden páciens esetében először egy laboratóriumi tesztekből és esetenként képalkotói eljárásokból álló alapvizsgálatot végeznek, ezt követően pedig a tünetektől függően vonnak be más orvosokat is a kezelésbe. A gyerekek életminőségét, tüneteik alakulását havi rendszerességgel ellenőrzik.

– Egyelőre keveset tudunk a betegségről, a gyógyulás ideje, a betegség lefolyása és a tünetek is nagy változatosságot mutatnak. A hosszú távú Covid sajnos nem olyan, mint a bárányhimlő, amelyet könnyen megismer az ember.

Épp ezért fontos a koronavírus-fertőzést követően a gyermekek egészségének utánkövetése, az esetlegesen fennmaradó tünetek figyelése és szükség esetén szakorvoshoz fordulás – mutatott rá Krivácsy Péter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.