időjárás 15°C Szimonetta 2021. October 28.
logo

Nagykanizsán is durván hergelik az embereket a vakcina ellen

Borsodi Attila
2021.03.11. 08:42

A szivárványkoalíció helyi politikusai a kínai vakcina ellen hergelik az embereket Nagykanizsán is. Többen is beszálltak az elrettentőkampányba, és mindent megtesznek, hogy elbizonytalanítsák a lakosságot a keleti oltóanyaggal kapcsolatban.

Nemcsak Miskolcon és Pécsett, hanem Nagykanizsán is megpróbálja aláásni a keleti vakcinák iránti bizalmat a helyi balliberális oldal. Mint azt megírtuk, Pécsett Auth István, a DK pécsi önkormányzati képviselője, tanácsnoka, előválasztási jelöltje próbált az orosz oltóanyag ellen hangolni. Szintén a baranyai városban uszított a kínai vakcina ellen és terjesztett hamis híreket a Párbeszédből korábban kilépett önkormányzati képviselő, Ágoston Andrea is.

A politikus egyebek mellett azt posztolta a közösségi oldalára: „A magyar kormányban nem bízunk, a teherautóról »leesett« vakcinákban sem.”

Egy másik bejegyzésében pedig már nyíltan fogalmazott, amikor azt írta: „Kínában az idős embereket nem oltják a kínai vakcinával. Akkor a magyar öregeket miért?” Miskolcon a helyi baloldal régi motorosa, Bartha György önkormányzati képviselő propagált a napokban egy olyan írást, amely szerint egyes vakcinák beadását meg kell fontolni.

Ha a baloldalon múlna, sokan még nem kaptak volna oltást a koronavírus ellen
Fotó: MTI/Rosta Tibor

Nagykanizsán többen is beszálltak a keleti vakcinák elleni kampányba, élükön a Horváth Jácint fémjelezte DK-val. A közelmúltban jelent meg helyben az Európai Magyarok, a DK digitális kiadványának februári helyi száma, amelyben oldalakon keresztül ekézik a kínai vakcinát.

Az egyik írás arról szól, hogy gyurcsányista polgármesterek levelet írtak Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének, hogy a kerületeikbe csak olyan vakcinákat küldjenek, amelyeket engedélyezett az Európai Gyógyszerhatóság.

Jelezték, a kínai vakcinát nem tartják biztonságosnak. Egy másik anyagban tovább uszítanak a keleti oltóanyag ellen, az írásnak már a címe is manipulatív: „Még a fideszesek sem bíznak a kínai vakcinában.”

Szintén februárban Berta Krisztián jobbikos önkormányzati képviselő írt levelet Balogh László nagykanizsai kormánypárti polgármesternek, amiben kifejtette: azok a vakcinák (így a kínai) elfogadhatatlanok, amelyeket az Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hatóság (FDA), illetve az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) nem engedélyezett.

Azt írta, hogy ha valakit ilyen vakcinával oltanak be, az nettó emberkísérlet.

Schauta Marcell (Momentum) önkormányzati képviselő, állatorvos is megosztott a Facebook-oldalán olyan cikket, amely a kínai vakcina ellen szólt. Megdöbbentő címlappal jelent meg február végén az önkormányzati Kanizsa Újság is: a főszöveg az, hogy „Covid–19: az oltás segíthet(?)”. Ezzel lényegében azt is megkérdőjelezik, hogy bármilyen oltás védelmet jelenthet a vírus és szövődményei ellen. Az újságot kiadó Kanizsa Médiaház Nonprofit Kft. ügyvezetője Tar Mihály, aki a baloldali többség jóvoltából került a cég élére.