időjárás 1°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

Az ETT alelnöke szerint nagyon jó döntés volt a szigorítás

Munkatársunktól
2021.03.04. 16:40
Az ETT alelnöke szerint nagyon jó döntés volt a szigorítás

Helyesli a kormány döntését a nem létfontosságú üzletek kéthetes bezárásáról, valamint az óvodák és iskolák április 7-ig bezárásáról Wittmann Tibor, az Egészségügyi Tudományos Tanács alelnöke. A professzor lapunk kérdésére elmondta: látható, hogy a koronavírus-járvány harmadik hullámában a fertőzések száma gyorsan növekszik, amelyek azonban már nemcsak az idős vagy krónikus beteg embereket érintik, hanem fiatalabb kortól kezdve is komoly veszélyt jelentenek a lakosságra.

Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón jelentette be, hogy lezárások következnek Magyarországon Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

 

Az üzletek kéthetes lezárásával kapcsolatban a professzor azt mondta, ennek az időtartamnak az értelmezéséhez érdemes arra gondolni, hogy a kötelező házi karantén is tíz napig tart. – Tehát ennyi idő elegendő lehet arra, hogy csökkenjen az újabb megbetegedések száma, ezt követően a harmadik hullám elérjen a plató fázisába és lassan csökkenni kezdjen a fertőzésszám – mondta a professzor.

A lakosság beoltása a lezárással párhuzamosan folytatódik. Wittmann professzor szerint a lakosság minél nagyobb arányú átoltottsága jelenti a megoldást a járvány megfékezéséhez, ezért mindenkit arra kér, hogy felelőssége tudatában döntsön.

– Mindenki, aki szeretne védettséget szerezni a koronavírussal szemben, és szeretné megvédeni a családját, rokonait, valamint a környezetét, regisztráljon és éljen a védőoltás lehetőségével – hangsúlyozta.

A professzor elmondta, hogy a koronavírus brit mutánsának megjelenése óta megnőtt a súlyos tüneteket kiváltó megbetegedések száma és a kórházi kezelésre szoruló betegek között emelkedett a 30–40 évesek aránya. A járvány harmadik hullámának gyors terjedéséről kifejtette, hogy milyen biológiai tényezők húzódnak meg a folyamat mögött:

– A betegség lefolyásának súlyosságát a gazdatestben lévő vírusszám is meghatározza. A vírus tüskefehérjéjének végén egy kötőrész van, amelynek nyitott és zárt állapota határozza meg, mikor jut be az emberi sejtbe a vírus. Amikor a kötőrész nyitott állapotban van, a vírus akkor juttatja a gazdatestbe az örökítőanyagát.

A brit mutáns esetében a kötőrész 40-50 százalékkal hosszabb ideig van nyitva, ezáltal több vírus-örökítőanyag kerül a szervezetbe, ezért nagyobb mennyiségben tud a vírus a szervezetben szaporodni – fejtette ki a professzor.

Lapunk korábban megírta, hogy a Kormányinfón Gulyás Gergely miniszter bejelentette, hogy az operatív törzs javaslatára a kormány a járványügyi intézkedések szigorítása mellett döntött. Ennek értelmében az óvodákat és általános iskolákat április 7-ig, a nem létfontosságú üzleteket pedig március 8. és március 22. között bezárják a járvány egyre erősödő harmadik hulláma miatt.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.