Összefüggést találtak az influenza elleni oltás és a Covid–19-fertőzés elkerülése között

Michigani tudósok nemrégiben egy kutatás során megállapították, hogy bármilyen különös és megmagyarázhatatlan is, de összefüggés van a felvett influenzaoltás és a koronavírus-fertőzésnek jobban ellenálló szervezet között.

Magyar Nemzet
Forrás: rt.com2021. 03. 24. 15:41
null
Budapest, 2020. január 9. Influenza elleni védõoltást ad be egy egészségügyi dolgozó egy XV. kerületi orvosi rendelõben 2020. január 9-én. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tudósok több mint 27 ezer olyan beteg orvosi adatait és kórelőzményeit tanulmányozták, akik koronavírus-tesztelést igényeltek. A 27 201 tesztelt alany közül azok,

akik a Covid-tesztet megelőző egy évben influenza elleni oltást kaptak, kisebb számban fertőződtek meg koronavírussal, mint azok a Covid-tesztre jelentkezett alanyok, akik nem kértek influenza elleni oltást a koronavírus-járvány előtt.

Mivel a kutatók egyelőre nem tudnak tudományos magyarázatot adni a jelenségre, azzal indokolják a megfigyelést, hogy az influenzaoltást felvevő lakosság talán eleve és általában nagyobb körültekintéssel él, és ugyanez a viselkedés jellemző lehet rá a koronavírus-járvány idején is. Ennek megfelelően például nagyobb fegyelemmel tartja be a járványügyi szabályokat, amelynek köszönhetően az influenza ellen beoltottak –

azaz a fertőzéstől tartó, fegyelmezettebb emberek – kevésbé fertőződtek meg, mint a nem beoltott társaik, mondja Marion Hofmann Bowman, a Michigani Egyetem kardiológusa.

Azonban az is elképzelhető, hogy az influenzaoltásnak olyan közvetlen biológiai hatása lehet az ember immunrendszerére, amely a SARS–CoV–2 vírussal szemben is jótékony hatású, mondja Hofmann Bowman. Egy ilyen jótékony hatása lehet az influenzaoltásnak például a „karbantartott immunrendszer”, azaz

egy rendszeres oltással edzett, immunreakciókat rendszeresen adó immunrendszer jelenléte, amely ütőképesebben reagál bármilyen más vírusfertőzés esetén is.

Az oltások közötti kölcsönhatások megértése egyike a sokat kutatott témaköröknek, de az influenzaoltás és a koronavírus elleni védekezés összefüggéseinek kutatása még éveket fog igénybe venni, mielőtt végleges kijelentést lehetne tenni a kettő esetleges kapcsolatáról, vagy annak hiányáról.

A világ más részein is hasonló megfigyeléseket tettek a kutatók.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.