Szegények közt terjed a dizájnerdrog

A rendőröknek nincs könnyű dolguk az új, pszichoaktív szerekkel, mivel azok legtöbbször internetes rendeléssel, gyógykészítménynek vagy fűszernek álcázva jutnak be az országba. Szinte követhetetlen, hogy a nagyrészt Kínából, Indiából és Vietnamból érkező olcsó, szintetikus anyagok mikor, hol kerülnek a megrendelőkhöz.

Végh Attila
2021. 03. 22. 8:30
© Cseh Gábor
Jelenleg a Bika nevű szer szedi a legtöbb áldozatot Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendőrségi statisztikák szerint a koronavírus okozta veszélyhelyzet során sem csökkent a kábítószerekkel kapcsolatos jogsértések száma. A dizájnerdrogok többségét korábban sem a a korlátozó intézkedések miatt bezárásra ítélt szórakozóhelyeken terítették a drogárusok, inkább kapualjakban, autókból, séta közben vagy házhoz szállítva értékesítették.

Legutóbb az ózdi rendőrök fogtak el két drogárust, apa és lánya árulta a bódító kemikáliákat a borsodi városban. A bíróság március közepén mindkettőjüket letartóztatta.

A 48 éves férfi és 24 éves lánya Ózd legszegényebb negyedében lakott, itt kereskedtek azzal a droggal, amit az utóbbi idők legveszélyesebb anyagai közé soroltak a szakértők. A Bika névre hallgató szintetikus szer a legszegényebbek közt lett igazán népszerű. Nem hivatalos becslések szerint legalább tíz olyan haláleset történt az elmúlt évben, amely összekapcsolható ezzel a szó szerint méregerős, több vegyületből összekevert anyaggal. Két hónapja egy másik borsodi kis faluban, Körömben azért tartóztattak le egy 49 éves férfit, mert nem bírta már elviselni fia drogos ámokfutását. Amikor a 21 éves fiú megint a Bikához nyúlt, az apa késsel mellkason szúrta.

Egy biztos, a mesterségesen előállított vegyületnek acetonnal hígítva is tízszer akkora a hatása, mint a marihuána fő hatóanyagának, a tetrahidrokannabinolnak (THC). A rendőrség nincs könnyű helyzetben.

Az új pszichoaktív szerek legtöbbször internetes rendeléssel, gyógykészítménynek vagy fűszernek álcázva jutnak be az országba.

A koronavírus-fertőzés ­miatt elrendelt korlátozások során megtízszereződött az internetes és a postai csomagküldő szolgáltatások száma, szinte követhetetlen, hogy a nagyrészt Kínából, Indiából és Vietnamból érkező olcsó, szintetikus szerek mikor, hol kerülnek a megrendelőkhöz. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda tavaly lebuktatott egy kizárólag online eladással dolgozó bandát. A nyomozás adatai szerint

a csoport legalább 14 ezer csomagot kézbesített alig két év alatt, amivel körülbelül 200 millió forint bevételre tettek szert. Akkora a kereslet, akkora pénz van az üzletben, hogy egy elfogott terjesztő helyére két másik pályázik szinte már másnap.

Jelenleg a Bika nevű szer szedi a legtöbb áldozatot
Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe

Móró Levente drogszakértő szerint a dizájnerdrogok még a tudatmódosítókon belül is kényes csoportot képeznek. Újak, ismeretlenek, ­állandóan változnak az összetevőik, ezekről nincs elég információ. Nem lehet tudni, hogy egy rosszullét során a pszichoaktív szert használó beteg szervezete hogyan rea­gál a szokásos, a kábítószer túladagolása során alkalmazott gyógyszerekre. Két egymást követő postai csomagban ugyanarról a helyről is más anyagot kap a drogkereskedésbe kezdő díler.

A dizájnerdrogok a rosszabb gazdasági körülmények közt élő használók igényei szerint készülnek. A klasszikus drogok drágák, nehéz a beszerzésük, főleg a pandémia idején. Ezzel szemben a dizájnerdrogot olcsón, különösebb kompromisszumok nélkül gyorsan lehet pótolni.

Így lett a 2006-os megjelenésével az akkor még partidrognak számító dizájnerdrogból a legkeresettebb, legolcsóbb bódító szer, ami ma már akkora teret nyert, hogy a józsefvárosi hajléktalanok is ezzel ütik ki magukat: az egy teljes napig kábulatot adó drog kevesebbe kerül, mint a legolcsóbb borból egy üveg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.