Szigorítást várnak az állatvédelmi konzultáció válaszadói

Az online állatvédelmi konzultáció válaszadóinak nagy többsége szükségesnek látta az állatvédelmi törvények szigorítását.

Munkatársunktól
2021. 03. 22. 21:17
null
20201016 Veszprém Ovádi Péter országgyűlési képviselő tartott sajtótájékoztatót a gulyadombi kutyasétáltatónál a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztossá történő kinevezése alkalmából A képen: Ovádi Péter országgyűlési képviselő, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos Fotó: Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló Fotó: Penovác Károly
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az állatvédelemben is érvényesülhet a „három csapás” szemlélet, a jogszabály-változtatáshoz Varga Judit igazságügyért felelős miniszter asszony segítségét fogom kérni

– jelentette ki a nemzeti állatvédelmi program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos a PestiSrácoknak adott hétfői interjúban, amelyben a több mint negyedmillió ember által kitöltött online állatvédelmi konzultáció eredményeiről számolt be.

Ovádi Péter szerint a felelős állattartásra való nevelést már óvodáskorban el kell kezdeni

„A válaszadók nagy többsége szükségesnek látta az állatvédelmi törvények szigorítását,

amelyhez szükséges lesz a jogszabályi környezet felülvizsgálata. Hasonlóképpen határozott volt az egyetértés a tekintetben, hogy a felelős állattartásra való nevelést már óvodáskorban el kell kezdeni, hiszen hosszú távon Magyarországon akkor lehet sikeres az állatvédelem, ha a gyermekeink is tudják, hogy mivel jár egy állat gondozása” – fejtette ki Ovádi Péter.

Szavai szerint a kérdések közül csupán két esetben találkoztak olyan ütközőponttal, ahol bár az igenek aránya így is nagyobb volt, de a nemek száma is jelentősnek mondható: a pirotechnikai eszközök engedélyezésének megreformálása, illetve a cirkuszi vadállatok szerepeltetésének betiltása kérdésében.

Mint mondta, az utóbbi kérdésben egyeztetnek a szakmával, amely meglátása szerint nyitott a változtatásokra. – Európa több országában már felismerték ezt a problémát, és tiltják a vadállatok cirkuszi szerepeltetését. Magyarországnak is el kell ezen az úton indulnia, de ehhez ismernünk kell a következményeket, például, hogy hol tudjuk ezeket az állatokat méltó helyen elhelyezni – fogalmazott. A pirotechnikai eszközök kapcsán – amelyek legális használata a szilveszteri tűzijátékozásban merül ki – pedig azt közölte, hogy a téma megvitatását a szakmára bízzák, például a Nemzeti Állatvédelmi Tanácsra, ahol az eltérő nézőpontokat ütköztethetik.

Ovádi Péter fontos lépésnek nevezte a Nemzeti Állatvédelmi Tanács megalakulását. – Ez egy tizennégy főből létrejövő grémium, amelyben helyet kap a szakma minden fontos szereplője, az Igazságügyi Minisztérium és az Agrárminisztérium delegáltján túl például az országos rendőrfőkapitány, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, az Állatorvosi Kamara, az Állatorvostudományi Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia is képviselteti magát. Ők végzik el azt a tanácsadói munkát, amelyre a jogszabályalkotás nagy biztonsággal támaszkodhat. A tanácsról szóló kormányhatározat azt veti előre, hogy egy évben minimum kétszer üléseznek a szakértők, de véleményem szerint ennél jóval intenzívebb munka kezdődik – foglalta össze a kezdeményezés lényegét.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.