Tájvédelmi területet tettek tönkre a terepjárósok

Természetvédelmi területhez tartozó legelő földjét „szántották fel” a tiltott helyen szórakozó terepjárósok.

Végh Attila
2021. 03. 20. 19:31
Szigetvár RK
Hobbi terepjárókkal szántották fel a tájvédelmi körzetben található legelőt Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szigetvári Rendőrkapitányságra tett bejelentést egy helyi férfi a rendőrség segélyhívó számán. A panaszos szerint Magyarlukafán a tulajdonában levő mezőgazdasági területet március 13–18. között idegenek járművekkel járták össze. A legelő egy tájvédelmi körzet része, azon a tulajdonos sem végezhetett volna földmunkát. A helyszíni szemle megállapította, a legelő talaját nem mezőgazdasági gépek, hanem terepjárók kerekei rongálták meg, a nyomok szerint az autókkal drifteltek a védett területen, tíz méternél nagyobb sugarú köröket szántottak a kerekekkel a legelő talajába.

Az elvégzett adatgyűjtést követően a rendőrök azonosították, majd elfogták a feltételezett elkövetőket. A gyanú szerint a 43 éves, somogytarnócai férfi, valamint 22 éves, szuloki társa volt az, akik a kiemelt tájvédelmi területhez tartozó legelőt terepjárókkal szándékosan megrongálták.

Terepjárókkal szántották fel a tájvédelmi körzetben található legelőt
Fotó: Police.hu

Az esettel összefüggésben a rendőrök három speciális, közúti forgalomban való közlekedésre alkalmatlan, műszaki vizsga és forgalmi engedély nélküli off-road járművet foglaltak le, a két sofőrt pedig természetkárosítás és rongálás vétsége miatt gyanúsítottként hallgatták ki. A járművek vezetői többször, más-más terepjáróval mentek vissza a remek terepnek tartott területre, volt, hogy együtt, volt, hogy külön–külön mentek rá a gyepre. Tisztában voltak vele, hogy tiltott, természetvédelmi övezetbe hajtottak be az autókkal, de állításuk szerint arról nem tudtak, hogy a legelő is része a tájvédelmi körzetnek. Mindkét gyanúsított elismerte a terhére rótt bűncselekmény elkövetését, a Szigetvári Rendőrkapitányságon indított vizsgálat nyomán pénzbüntetésre és bírságra számíthatnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.