Továbbra is bizonytalan a velencei szakrendelő vezetőjének helyzete

Nem lehet megingatni Velence baloldali polgármesterét, aki ragaszkodik ahhoz, hogy a szakrendelő ügyvezetője hívja össze azt a taggyűlést, amely felmentheti őt a tisztségéből. Ám a betegek és a szakma ragaszkodna Ferencz Péter személyéhez, ráadásul az oltóközponttá vált intézményben épp a legrosszabbkor jönne egy váltás.

Magyar Nemzet
2021. 03. 14. 11:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár minden statisztika azt mutatja, hogy a koronavírus-járvány harmadik hulláma minden eddiginél nagyobb terhet ró azt egészségügyi ellátórendszerre, Gerhard Ákos, Velence baloldali támogatottságú polgármestere mégis most látja jónak, hogy leváltassa posztjáról Ferencz Pétert, a Velencei-tavi Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetőjét.

Ez úgy volna lehetséges, ha Ferencz Péter összehívná a nonprofit cégben tagként szereplő települések vezetőit (Velencén kívül még hét ilyen tartozik ide a régióból), és a taggyűlésen napirend pontként javasolná a saját leváltását.

Mint azt a Magyar Nemzet megírta, a szakellátó 2007-ben jött létre, és hamar bebizonyította, hogy megalapítása jó döntés volt, hiszen a járásból érkező betegek mellé hamarosan távolabbról is ellátogattak ide, az egyre fontosabbá váló térségi egészségügyi intézmény a 110–120 százalékos kihasználtságot is elérte. 2018-ban a többletkapacitás kihasználásához forrást nyertek, amivel jól gazdálkodtak, mert 2019-ben már pozitív mérleggel zártak.

Eredményesen működik a szakrendelő, a polgármester mégis menesztené az ügyvezetőt
Fotó: archív/SzakrendelőVelence.hu

A szakmai működés tehát kifogástalan, a gazdasági működés megfelelő voltát pedig az bizonyítja, hogy 2017-ben az Állami Számvevőszék (ÁSZ) más egészségügyi intézményekével egyetemben átvizsgálta a cég működését, s mindössze három hibát talált, amelyet korrigáltak, és így az ÁSZ végül megfelelőnek találta a működést. A szakellátót a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szintén vizsgálta, és nem emelt ellene kifogást.

Az évek óta nyíltan Fidesz-ellenes politikát folytató polgármester mégis újra látni akarta a nonprofit kft. összes iratát, és most már ügyvéddel szólította fel Ferencz Pétert a taggyűlés összehívására. Az orvos-ügyvezető lapunknak úgy fogalmazott,

az ügy háttere mögött nem tud mást látni, csak azt, hogy a legutóbbi választásokon ő fideszes színekben indult – sikertelenül – képviselői mandátumért. Véleménye szerint érzékelhető, hogy ez máig szálka Gerhard Ákos szemében.

Tudomásunk szerint a nonprofit kft. tagjai már kifejezték nemtetszésüket a Ferencz Pétert ért támadással szemben, és a szakember maradásáért még Székesfehérvárról is lobbiznak – döntést azonban csak a járványügyi szabályoknak megfelelően összehívott taggyűlés hozhat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.