„A Mazsihisz döntésével nem tekinti magát zsidó egyháznak”

Nem jelenik meg a bírósági tárgyaláson és nem fogadja el a Jeruzsálemi Főrabbinátus Bét Dinjének joghatóságát a Mazsihisz. Deutsch Róbert, a pert indító Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség elnöke szerint az örökjáradék-monopóliummal bíró zsidó szervezet ezzel nem tekintheti magát zsidó egyháznak, mivel évezredes hagyománya van annak, hogy az izraeli intézmény tesz igazságot a zsidók vitáiban.

Hertelendy Gábor
2021. 04. 29. 16:12
HEISLER András
Heisler András, a szövetség világi elnöke (középen) már nem levelez Róna Tamással Fotó: MTI/Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elszomorító, hogy a magát zsidó egyházként meghatározó Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) világi vezetése a lényegről nem akar tudomást venni, és ehelyett nyakatekert konyhai jogászkodással próbálja elodázni a probléma megoldását – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezetője annak kapcsán, hogy a Mazsihisz határozatban közölte, alperesként nem lép be Deutsch Róbert, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) elnöke által az örökjáradék újraelosztása tárgyában indított perbe, mivel a szervezet ez ügyben nem ismeri el a Jeruzsálemi Főrabbinátus Bét Dinjének joghatóságát és döntéseit.

– A Mazsihisz több évtizede nem az egyedüli képviselője a magyarországi vallásos zsidóságnak, ezért nem teheti meg hogy egyedül rendelkezzen azon javak fölött amelyek az egész vallásos magyar zsidóság céljait kell szolgálniuk

– közölte a rabbi, aki jelezte: a Mazsihisz elutasította, hogy erről tárgyalások kezdődjenek, ezután a másik két hitközség, az EMIH és a MAOIH kénytelen volt vallási bírósághoz fordulni. – Ha a Mazsihisz nemcsak a másik két zsidó egyházat veszi semmibe, hanem a jeruzsálemi vallási bíróságot is, akkor ez olyan üzenet, amit minden vallásos zsidó érteni fog – szögezte le Köves Slomó.

Köves Slomó elszomorítónak tartja, hogy a Mazsihisz nem vesz tudomást a zsidó egyházakat érintő problémáról.
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Hasonlóan látja a MAOIH elnöke is. – Ha a Mazsihisz nem fogadja el, hogy a Jeruzsálemi Főrabbinátus Bírósága döntsön három zsidó szervezet vitájában,

azzal azt deklarálja, hogy nem tekinti magát egyházi szervezetnek

– jelentette ki Deutsch Róbert, aki ismertette: ha a zsidók nem tudnak egymással megegyezni, vitáikban évezredek óta a Bét Din (Törvény Háza) tesz igazságot, egy vallásos zsidó egy másik vallásos zsidót csak ezen az intézményen keresztül perelhet. Amennyiben a Mazsihisz nem tartja magát egyháznak, akkor nem lehet jogosult arra az örökjáradékra, amelyet a magyar állam az egyházak részére folyósít – fogalmazott a szervezet vezetője, sőt szerinte az is kérdéses, hogy a beperelt zsidó szervezet eddig milyen alapon kaphatott összesen 26,8 milliárd forintot a kizárólag egyházaknak járó forrásból.

Lapunk beszámolt róla, hogy a MAOIH azért nyújtott be bírósági keresetet a Mazsihisz ellen, mert szerinte

igazságtalan és jogszerűtlen a nagy zsidó szervezet örökjáradék-monopóliuma, mely szerint mintegy nyolcvanszázalékos részesedést tudhat magáénak, miközben a maradék húsz százalék a két másik, Magyarországon bejegyzett zsidó egyház, az EMIH és a MAOIH között oszlik el.

A felperes Deutsch Róbert szerint ez az aránytalanság jelentősen bénítja az általa vezetett szervezet működését. A bírósági keresethez Köves Slomó rabbi is csatlakozott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.