Ferge Zsuzsa súlyosan csalódott Gyurcsányban

Ferge Zsuzsa a Gyurcsánnyal történő együttműködését is csalódásnak nevezte, s szerinte nincs baloldali párt Magyarországon.

2021. 04. 26. 10:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár Gyurcsány Ferenc kormányzása idején szociálisan erősen elkötelezett politika ígéretével kecsegtetve kérte fel Ferge Zsuzsát, hogy kidolgozzon egy hosszú távú programot a gyermekszegénység visszaszorítására, miután a Széchenyi-díjas szociológus elvállalta a feladatot, Gyurcsány gyakorlatilag nem tett semmit

– derül ki Ferge Zsuzsa szociológusnak a Partizánnak adott életútinterjújából. – Külön hangsúly volt a korai fejlesztés megvalósulásán, s emlékeim szerint személyesen egyeztettünk az iskolák javításáról is Gyurcsánnyal. Ám

nemhogy a gyermekszegénység felszámolása irányában nem történt semmi, hanem még a legalapvetőbb, az esélyjavítást célzó kérdésekben sem, ami kétségtelenül súlyos csalódás

– számolt be róla a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Szavai szerint akkor többször is kilincselt a baloldali vezetőknél, ám mindig süket fülekre talált, például amikor Lendvai Ildikóval, az MSZP akkori frakcióvezetőjével próbált egyeztetni a gyermekek érdekében.

Ferge Zsuzsa szerint ma nincs igazi baloldali párt Magyarországon

Nem ez az első eset, hogy Ferge Zsuzsa bírálta a Gyurcsány-kormány szociálisan érzéketlen politikáját.

Egy szegénységről szóló, korábbi konferencián úgy fogalmazott, hogy „2008-ban Magyarország volt az egyetlen válság érte állam, amely semmit, egyáltalán semmit, egy gyufaszálat sem tett keresztbe azért, hogy a válság nyilvánvaló veszteseivel valami történjen. Ilyen ország nem volt még egy, mindenütt legalább a munkanélküli ellátást, vagy a segélyezést, vagy valami mást kiterjesztettek. Ennek következtében nálunk különösen nagy volt a szegényeket érintő veszély.”

Ferge Zsuzsa a Magyar Időknek adott, néhány évvel ezelőtti interjúban egyebek mellett arról beszélt, hogy

jelenleg nincs igazi baloldalinak tekinthető párt Magyarországon. Véleménye szerint a Horn-kormányhoz köthető Bokros-csomag „a legkeményebb, legrosszabb neoliberális nézeteket képviselte a gyermekekkel, az idősekkel, mindenkivel szemben”.

A Partizánnak adott interjúban a szivárványkoalícióról sem volt túl jó véleménnyel. Rettenetesen gyengének, erőtlennek nevezte azt, amely szerinte nem elég meggyőződéses ahhoz, hogy maga oldalára állítsa a szavazók többségét a 2022-es választáson.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.