Hiba volt a baloldaltól a keleti vakcinák ellen fellépni

Az ellenzéki pártok utóbbi időben tapasztalt pálfordulása a keleti vakcinák kapcsán leginkább csak kommunikációs irányváltás, és jó eséllyel saját választóik is átlátnak ezen – nyilatkozta lapunknak Erdélyi Rezső Krisztián, a Nézőpont Intézet elemzője. Horn Gábor, a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke viszont úgy véli, a kormányzati kommunikációhoz ellenségre van szükség, amit az általuk oltásellenesnek titulált ellenzékben találtak meg.

Csekő Imre
2021. 04. 22. 6:05
SZABÓ Tímea; TÓTH Bertalan; GYURCSÁNY Ferenc; SZÉL Bernadett; KUNHALMI Ágnes; KERESZTES László Lóránt; BANGÓNÉ BORBÉLY Ildikó; JAKAB Péter
Az LMP-frakcióvezetője szerint is volt olyan baloldali párt, amelyik bizonyos oltások ellen kampányolt MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baloldal hosszú időn keresztül igyekezett minden lehetséges módon fellépni a keleti vakcinák ellen. Bár folyamatosan hangsúlyozták, hogy ez szerintük nem oltásellenesség, de épp azon oltóanyagok ellen léptek fel, amelyek – a lassú brüsszeli beszerzés miatt – lépéselőnyt biztosítottak Magyarországnak – mondta lapunknak Erdélyi Rezső Krisztián. A Nézőpont Intézet elemzőjét arról kérdeztük, mit tehet az ellenzék, hogy ne ragadjon rá az oltásellenesség bélyege. A politológus szerint mára belátták a baloldalon, hogy tévút volt a keleti vakcinák ellen fellépni, ami könnyen visszaüthet, hiszen egy sikeres oltási program után a választók aligha fogják elfelejteni, kik próbálták meg lebeszélni őket bizonyos oltóanyagokról.

Az ellenzéki pártok utóbbi időben tapasztalt pálfordulása a keleti vakcinák kapcsán sokkal inkább kommunikációs irányváltás, mint véleményük őszinte megváltoztatása.

Egy hosszú távú, masszív keletivakcina-ellenes kampány után aligha hihető ez a száznyolcvan fokos fordulat. Jó eséllyel saját választóik is átlátnak ezen – vélekedett Erdélyi Rezső Krisztián, aki úgy látja, a baloldal a saját csapdájában vergődik. – Nem olyan régen még azt vizionálták, hogy a keleti vakcinákra alig fog valaki igényt tartani – emlékeztetett a politológus, és felidézte a DK-s Varga Zoltán kirohanását, aki úgy fogalmazott: „Ha Orbán tovább erőlteti a kínai vakcinát, egymillió beoltott sem lesz.”

– Ehhez képest ma Magyarország – jelentős részben a keleti vakcinák miatt – a világ leginkább átoltott országai közé tartozik

– hívta fel rá a figyelmet az elemző.

Azt is megkérdeztük Erdélyi Rezső Krisztiántól, nem lenne-e taktikusabb, ha az ellenzékiek visszavonnák határozati javaslatukat, amit a kínai vakcinák ellen nyújtottak be a parlamentben.

– Ez nyílt beismerése lenne annak, hogy a kormány oltási politikája sikeres volt.

Ezt az ellenzéki pártok jelenleg nem vállalhatják, hiszen épp nagyot mondási verseny zajlik közöttük abban, ki tud fajsúlyosabb kormányellenes kijelentéseket tenni. A közeledő előválasztás egy olyan háziverseny, amelyen a leginkább elkötelezett ellenzéki szimpatizánsok vesznek részt, akik aligha tolerálnák azt a pártot, amelyik először felvetné a tervezet visszavonását – fejtette ki a politológus.

A balliberális pártok ellentmondásos kommunikációját a közelgő előválasztás is meghatározza. Forrás: Facebook

 

Teljesen eltérően látja az ellenzék helyzetét Horn Gábor, aki szerint nem igaz, hogy a Fidesszel szemben álló összefogás oltásellenes lenne. – Ezt ők soha nem mondták, pont az ellenkezőjét kommunikálják külön is, de közösen is – vélekedett a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke, ugyanakkor elismerte, kétségtelen, hogy az ellenzéki pártok egy része megfogalmazott „ellenérzéseket, kérdéseket” a keleti vakcinákkal kapcsolatban. – Az orosz és a kínai vakcinával szembeni bizonytalanság nem a magyar ellenzék sajátja, jó néhány, a járványt sokkal kevesebb áldozattal kezelő ország is így van ezekkel – fejtette ki Horn Gábor, és hangsúlyozta, hogy a keleti vakcinákkal szembeni bizalmatlanság nem az ellenzék ármánykodásának, hanem a hiányos kormányzati tájékoztatásnak a következménye, és szerinte nem fogja eltakarni a sok szempontból kudarcos és nagyon jelentős áldozatokat eredményező kormányzati járványkezelést. A Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke úgy látja: ahogy az sem igaz, hogy a lassan 26 ezer áldozat Orbán Viktor és kormánya kizárólagos felelőssége, úgy az is hamis állítás, hogy az ellenzék az emberek halálát akarja, és ezért oltásellenes.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.