Hivatalos: ezek a helyek nyitnak meg négymillió beoltott után

Azokon a helyeken, ahol csak azok tartózkodhatnak, akiknek van védettségi igazolványuk, várhatóan a hét második felétől már nem kell majd maszkot viselni. Nyitnak a sportolásra alkalmas és a kulturális programoknak otthont adó helyek is, amint beoltják a négymilliomodik állampolgárt itthon.

Magyar Nemzet
Forrás: kormany.hu2021. 04. 26. 8:45
null
A Városligetben működő cég évtizedek óta beszállítója a kormányoknak Fotó: Máthé Zoltán Forrás: MTI/Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar oltási program európai összehasonlításban is kiemelkedően eredményes. Ez lehetővé teszi, hogy újabb lépéseket tegyünk a mindennapi élet és a gazdaság újraindítása érdekében. Amikor a beoltottak száma eléri a négymilliót, új intézkedések lépnek életbe. Ezen intézkedések jelentős része védettséghez (védettségi igazolványhoz) kötött – közölték a Kormány.hu tájékoztató oldalon. Az újraindítás következő lépései nagyrészt egyeznek a korábban napvilágot látott információkkal.

A héten esedékes négymilliomodik személy beoltása után

a kijárási tilalom ideje tovább rövidül: kezdete este 11 óráról éjfélre módosul.

Ezzel összhangban az üzletekben este 11 óráig lehet majd vásárolni. – A védetteknek (akinek védettségi igazolványuk van) este 11 óráig megnyílik a vendéglátóhelyek belső tere is. A szülők és családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik – tették hozzá a kormányzati oldalon.

A városligeti Gundel étterem Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ugyanezen védett ügyfélkör részére a szállodák is megnyílnak, ide is magukkal viheti a gyermekeiket a védett személyek – írták. Hozzátették: A 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni. Ezek közé tartoznak például az

állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is.

A tömeges sportolásra alkalmas helyek is nyitnak

A védettek, valamint a 18 év alatti versenyszerűen sportoló gyerekek hamarosan

edzőterembe, uszodába, jégpályára is újra ellátogathatnak.

Emellett a védettek és felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják. A tájékoztatásból az is kiderül, hogy ezeken a helyeken már maszkot sem kell viselni.

A közterületen, a tömegközlekedési eszközökön, boltokban – azokon a helyeken, ahol nem csak beoltott vagy a fertőzésen átesett személyek tartózkodhatnak – továbbra is kötelező a maszkhasználat, továbbá kerülendő a csoportosulás és a gyülekezés. – Ez az intézkedés a még be nem oltott állampolgárok védelmét szolgálja – emelték ki a Kormány.hu-n. Arra is kitértek, hogy egyes helyszíneken a védettséget nem szerzett dolgozóknak továbbra is maszkot kell hordaniuk.

– A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány bemutatásával történik, a védettség tényének ellenőrzése pedig a helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatás nyújtójának a feladata – tájékoztattak a kormányzati portálon. Hozzátették: amennyiben ennek nem tesz eleget, a bírság százezer forinttól egymillió forintig terjedhet vagy az üzemeltető akár egyéves bezárással is sújtható.

A magán- és családi rendezvényeknél a 2020 novemberében elrendelt korlátozások maradnak érvényben.

– Az oltási program előrehaladtával további döntések születhetnek majd az élet újraindítása érdekében. Szeretnénk köszönetet mondani mindenkinek, aki az oltási programban való részvétellel és a védelmi szabályok betartásával részt vesz a járvány elleni összefogásban – köszönte meg a kormány az emberek együttműködését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.