időjárás 2°C Miklós 2023. december 6.
logo

Karácsony újra az atlétikai stadionnal zsarolja a kormányt

Nagy Orsolya
2021.04.13. 18:12
Karácsony újra az atlétikai stadionnal zsarolja a kormányt

Karácsony Gergely újra az atlétikai stadion megépítésével zsarolta meg a kormányt, ezáltal felrúgva azt az egyezséget, amely szerint cserébe évente tízmilliárd forint egészségügyi forrásról dönthet a főváros az Egészséges Budapest program részeként. A főpolgármester kijelentette: ha a kormány ragaszkodik a kínai elitegyetem campusának megépítéséhez a Diákváros helyén, akkor nem épülhet meg az atlétikai stadion sem. A Miniszterelnökség reagált a főpolgármester ultimátumára, és biztosították arról, hogy a Diákváros fel fog épülni.

„Karácsony Gergely napok óta szórakoztató vitát folytat saját magával, miközben saját Facebook-oldalán a kormány Diákvárosra vonatkozó terveit reklámozza. A reklámot köszönjük. A Diákváros fontos kormányzati terv, amely fel fog épülni a Fudan Egyetem mellett, ezért nem értjük, hogy főpolgármester úr miért kíván terméketlen vitát folytatni a kormánnyal” – reagált a Miniszterelnökség az Atv.hu-nak. Annak ellenére, hogy a kormányzat reagált a Diákvárossal kapcsolatos hamis információkra, Karácsony továbbra is fenntartja ultimátumát, amely szerint kész lemondani a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezését.

„Ha a kormány ilyen könnyen felrúg megállapodásokat, ha egyik hónapban ezt mondja, a másikban meg annak szöges ellentétét, ha a miniszterelnök önnön szájával mondja ki, hogy semmi nem fog épülni a budapesti vezetés beleegyezése nélkül, majd mégis ennek ellenkezője történik, akkor a kormány maga rúgja fel a fővárossal kötött megállapodást. Ebből pedig az következik, hogy ha a kormány ragaszkodik a kínai elit campushoz a Diákváros helyén, akkor nem épülhet meg az atlétikai stadion sem. Tessék választani!” – írta sértődött hangnem Karácsony Gergely közösségi oldalán.

A 2023-as atlétikai világverseny létesítményeit a tömegsport előtt is megnyitják
Fotó: KKBK

Felmerül a kérdés, hogy a baloldali főpolgármester ilyen könnyen lemondana az általa szétosztható tízmilliárdos egészségügyi forrásokról? Netán arról a busás turisztikai bevételről is lemondana, amelyet a 2023-as atlétikai világbajnokság hozna Budapestnek és a turizmusból élő vállalkozásoknak? Mindezt azért, mert a fővárosi kabinetnek nem tetszik, hogy a kormány a tervezett Diákváros mellé egy új elit egyetemet is építene Budapesten.

Mint ismert, Karácsony Gergely csak azért adott zöld jelzést az atlétikai stadion megépítésére, mert cserébe évente tízmilliárd forint egészségügyi forrás sorsáról a főváros dönthet a kormány helyett. Amennyiben Karácsony Gergely felrúgja a megállapodást, akkor várhatóan újra a kormány rendelkezne a budapesti egészségügyi források felett.

A Magyar Nemzet megírta: a sanghaji központú csúcsegyetem 2024-es indítására a kormány régóta készül és sok pénzt is fordít. A Budapest Diákváros – Déli városkapu fejlesztési program helyszínére tervezett egyetemről 2019 decemberében írt alá megállapodást Palkovics László innovációs miniszter, de ezt megelőzően Orbán Viktor miniszterelnök és Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke már 2014-ben megegyezett egy kínai–magyar egyetem itteni felállításáról. Ennek fényében különösen érdekes, hogy Karácsony Gergely a napokban azt írta a Facebookon: „megdöbbenéssel értesültek a sajtóhírekből, hogy a kormány, felülírva a korábbi közös döntéseiket, kínai óriásegyetemet építene Ferencvárosban”. A főpolgármester sérelmezi, hogy a Fudan a 10-12 ezer fős kollégiumi negyednek szánt, leendő Diákváros helyszínére települ.

Azonban a Fudan korántsem a Diákváros helyett épül, utóbbiról továbbra sem tett le a kormány, sőt így lesz csak igazán egyetemi negyed a kijelölt területen.

Ezt magyarázta Gulyás Gergely miniszter is a legutóbbi Kormányinfón, ahol kiemelte: a kínai egyetem éppen, hogy értelmet ad a diákvárosnak. Szerinte a kollégiumi férőhelyek bővítése nem szembeállítható a magasan sorolt egyetem ideköltözésével, éppen ellenkezőleg: a diákszállás építése a Fudan beruházáshoz kacsolódóan új funkcióval ruházza fel a Nagyvásártelep műemléki védelem alatt álló épületegyüttesét.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.