Kínai vakcinával fogják oltani a rabokat

A mai napon a magyar börtönökben már a fogvatartottak is megkaphatják a koronavírus elleni szérumot

Forrás: BVOP2021. 04. 28. 19:04
null
Eger, 2021. február 23. A Sinopharm kínai gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcináit tartalmazó doboz a Heves Megyei Kormányhivatal épületében Egerben 2021. február 23-án. Ezen a napon megkezdődött a kínai vakcinák kiszállítása a kormányhivatalokhoz. MTI/Komka Péter Fotó: Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Megkezdődött a hazai börtönökben a fogvatartottak oltása. Az elítéltek és a letartóztatottak kínai Sinopharm-vakcinát kaphatnak. Mint ahogyan azt korábban a Magyar Nemzet megírta, a hazai börtönök személyzete továbbra is mindent megtesz azért, hogy a koronavírus ne juthasson be a büntetés-végrehajtási intézetek falai mögé, hiszen zárt térben a legnagyobb a fertőzés veszélyének kockázata.

Kínai szérummal oltják be a börtönök munkatársait és a rabokat is Fotó: MTI/Komka Péter

A rabok oltása április 28-án kezdődött meg. A kínai, Sinopharm típusú vakcinák beadását a büntetés-végrehajtási szervezet egészségügyi állománya hajtja végre. A fogvatartottak igényeit már korábban felmérték, a jelenlegi helyzet szerint 11 351 rab nyilatkozott úgy, felveszi a védőoltást. A magyar börtönökben jelenleg közel húszezer elítélt és ítéletére váró letartóztatott tartózkodik, a teljes fogvatartotti állomány közel 65 százaléka jelentkezett vakcináért. A Büntetés-Végrehajtás Országos Parancsnokságának közleménye szerint ha kell, minden rab számára van elegendő készlet a kétszeres, védettséget nyújtó oltáshoz.

A büntetés-végrehajtási intézményekben az oltakozás mellett továbbra is folyamatosan végzik a fertőtlenítést, nemcsak a zárkák, a személyzet irodái, az öltözői, a közösségi helyiségek, a konyhák, a folyosók, de a garázsok, a járművek fertőtlenítése is rendszeres. Megbetegedés esetén a fertőzöttet azonnal elkülönítik, majd megfelelő orvosi szakfelügyelet mellett kezelik a tököli börtönkórházban.

A gyulai börtön fertőtlenítése Fotó: Bv.gov.hu

A BVOP parancsnokságának közleménye szerint az őrszemélyzet, a nevelők és a börtönök alkalmazottainak oltása befejeződött. A BVOP munkatársai közül hárman vesztették életüket koronavírus-fertőzés miatt. A büntetés-végrehajtási szervezet a járványügyi hatóságokkal folyamatosan egyeztetve felkészült: az összes szükséges járványügyi intézkedést megtette és megteszi a munkatársai, illetve a fogvatartottak egészségi állapotának megóvásáért, a fertőzésveszély megelőzéséért. Készen állnak az oltások beadására is. A fogvatartottak fegyelmezetten betartják a járványügyi előírásokat, megértették és elfogadták a megelőző intézkedések szükségességét, együttműködnek a személyi állománnyal – közölte a BVOP.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.