időjárás 4°C Natália 2022. december 9.
logo

Most is aláírná a vakcinákat betiltó határozatot Mellár Tamás

Magyar Nemzet
2021.04.16. 14:50
Most is aláírná a vakcinákat betiltó határozatot Mellár Tamás

Ma is aláírná a Mindenki Pécsért elnöke azt a határozati javaslatot, amelyben a baloldali országgyűlési képviselők a kínai vakcinával való oltással szemben foglaltak állást, viszont úgy véli, minden lehetőséget meg kell ragadni a védekezésre – derült ki Mellár Tamásnak a Bama.hu-nak adott nyilatkozatából.

„Igen, beoltattam magamat, éppen ma kaptam meg a második oltást Komlón. Mindkét alkalommal az orosz Szputnyik vakcinát kaptam” – válaszolta a Baranya megyei hírportál írásbeli megkeresésére Mellár Tamás. Pécs baloldali, a Párbeszéd frakciójában ülő országgyűlési képviselője hozzátette: mindenkit arra biztat, hogy regisztráljon és oltassa be magát. A politikus úgy vélekedett, hogy ezzel arra a kérdésre is választ adott, miszerint: elfogadná-e bármelyik, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) által engedélyezett vakcinát? „Az adott súlyos pandémiás helyzetben minden lehetőséget meg kell ragadni a védekezésre” – indokolta, hozzátéve: ugyanakkor az is elvárható lenne, hogy a kormány biztosítson megfelelő számban olyan oltóanyagokat, amelyeket az erre szakosodott nemzetközi szervezetek jóváhagytak.

A Bama.hu felhívta a figyelmet arra: Mellár utóbbi megjegyzése azért különös, mert minden bizonnyal a nagy nyugati gyártók az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcináira gondol, de azok beszerzése az Európai Bizottság hatáskörébe tartozik, a tagállamok pedig nem folytathatnak külön tárgyalásokat ezen cégekkel.

Még érdekesebb, hogy Mellár Tamás azt is leszögezte: most is aláírná azt a januári határozati javaslatot, amelyben az aláírók egyértelműen kijelentették: „a magyar emberek egészségének a védelme érdekében ne lehessen olyan kínai vakcinával oltani Magyarországon, amelyet nem engedélyezett az Európai Gyógyszerügynökség”. Ez teljes mértékben ellentmond Mellár azon állításának, miszerint „az adott súlyos pandémiás helyzetben minden lehetőséget meg kell ragadni a védekezésre”, hiszen jelentős részben a kínai vakcináknak köszönhető, hogy Magyarország az unió éllovasa átoltottságban.

A portál ezért külön rákérdezett arra, tartja-e a dokumentumban megfogalmazott, kínai oltást ellenző álláspontot, amire meghökkentő választ kapott.

„Azt reméltem, hogy a feltett kérdéseire adott válaszaim egyértelműek és jól érthetőek. De lehet, hogy tévedtem” – írta Mellár, majd első írásbeli nyilatkozatának arra a részére hivatkozott, amelyben kifejti, hogy minden lehetőséget meg kell ragadni a védekezésre. „A Mindenki Pécsért elnökének újabb válasza azért is zavarba ejtő, mert – ha jól értjük – most már mégis úgy gondolja, hogy lehessen Magyarországon oltani a kínai vakcinával, immáron mégsem baj, ha »csak« az OGYÉI engedélyezte azt. Ebben az esetben viszont miért írná ma is alá azt a határozati javaslatot, melynek egyik követelése, hogy ne lehessen oltani a kínai vakcinával?” – írta a Bama.hu.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.