időjárás 6°C Virgil 2022. november 27.
logo

Nemzetközi hadgyakorlat kezdődött Magyarországon

Magyar Nemzet
2021.04.20. 16:22
Nemzetközi hadgyakorlat kezdődött Magyarországon

Többek között Németország, Ausztria, Szlovákia, valamint az Egyesült Államok részvételével nagyszabású hadgyakorlatot tart kedden a Magyar Honvédség. Ennek részeként Szolnokon egy nemzetközi, magyar vezetésű törzset állítanak fel.

Több európai uniós ország és az Egyesült Államok részvételével nagyszabású hadgyakorlatot tartott kedden a Magyar Honvédség (MH).

Sándor Tamás, az MH Parancsnokságának különleges műveleti szemlélője a honvédség hadikikötőjében tartott sajtótájékoztatón közölte:

Szolnokon egy nemzetközi, magyar vezetésű törzset állítanak fel, és onnan vezetik majd a műveleteket. Szavai szerint a Black Swan 2021 gyakorlat egyik célja, hogy a Szolnokon kialakítandó regionális különleges műveleti parancsnokság elérje a „kezdeti műveleti képességet”. A gyakorlaton – folytatta – valamennyi partnerország, így Ausztria, Horvátország, Szlovákia és Szlovénia katonái hajtanak végre feladatokat, Németország és az USA kiképzőkkel, utóbbi továbbá végrehajtó állománnyal is részt vesz a gyakorlaton.

A vezérőrnagy arra is kitért, hogy az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár – amely a vezető szerepet vállalta a végrehajtásban – harcibúvár-csoportot is telepít Horvátországba az ottani különleges műveleti képesség támogatására. A gyakorlatot pedig alapvetően három ország – Magyarország mellett Szlovákia és Horvátország – területén tartják. – A feladatok szinkronizálása, vezetése lesz a magyar parancsnokság feladata – tette hozzá Sándor Tamás. Mint mondta, a gyakorlatban mintegy 800 katona és több mint 14 repülőeszköz is részt vesz.

Sándor Tamás beszámolója szerint a helyszínek kiválasztásánál olyan alapvetően katonai területekre koncentráltak, mint Újdörögd, Táborfalva és Tótvázsony gyakorló terei és térségük. Emellett különleges műveleti csoportok más települések, például Kecskemét térségében is hajtanak végre feladatokat.

A dandár megbízott parancsnoka, Pécsvárady Szabolcs elmondta: a Dunán Ercsi és a Szentendrei-sziget között hajóval is hajtanak végre feladatokat a katonák. Ennek nyomán a következő napokban a Duna budapesti szakaszán is közlekedni fognak amerikai zászlós, felfegyverzett hajók.

Az ezredes kifejtette: a Black Swan 2021 során a magyar és az amerikai katonák a különböző folyami eszközök kezelését és a kapcsolódó harcászati eljárásokat is gyakorolják. Az egyik kiképzési célként említette a hajózáshoz kapcsolódó technikai képességek, valamint a hajók és a személyzetek közötti együttműködés fejlesztését, továbbá a különleges rendeltetésű erők harceljárásainak gyakorlását. Ennek érdekében több alkalommal komplex, több hajót érintő harcászati mozzanatot hajtanak végre vaklőszerrel. Utóbbira a lakott területektől távoli, zárt partszakaszok körzetében kerül sor.

A dandár egyik katonája a gyakorlatban részt vevő amerikai hajókkal kapcsolatban arról beszélt, hogy azokat nagy gyorsaság, gyors manőverezési képesség jellemzi, így ideálisak folyami hajózásra, felderítési feladatok végrehajtására. – A hajók nehézgéppuskákkal vannak felszerelve, így fő erényük a tűztámogatás, de emellett kiemelési feladatokra is alkalmasak – fogalmazott. A Black Swan 2021 egyébként kapcsolódik az amerikai vezetésű Trojan Footprint–South 2021 és a Blue Sky gyakorlathoz, továbbá része a Defender Europe 2021 gyakorlatsorozatnak. A nemzetközi gyakorlatot a tervek szerint, de a koronavírus-járványhoz kapcsolódó védelmi intézkedések betartásával tartják meg.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.