Rendőrök vigyázzák tavasszal az északi erdőket

Helikopterekkel is figyelik az ország északi erdeinek a rendjét a természetvédő járőrszolgálatot ellátó rendőrök. A koronavírus miatt 25–30 százalékkal nőtt az erdők látogatottsága, ám sok új erdőjáró nem tartja be az alapvető természetvédelmi szabályokat sem, szennyezik, megrongálják az erdőket, a növényzetet.

Végh Attila
Forrás: police.hu2021. 04. 08. 12:10
ORFK
Rendőrjárőr és természetvédelmi őr vigyázza a Mátraalja vidékét Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pásztói Rendőrkapitányság, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és a Készenléti Rendőrség munkatársai közösen tartanak fokozott ellenőrzéseket a rendőrkapitányság illetékességi területén található erdőkben. Az akció célja elsősorban az erdészeti, természetvédelmi és a tulajdon elleni szabálysértések elkövetésének megelőzése, megszakítása volt. A bükki, a mátrai és a nógrádi erdőkben hétvégenként az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint a kirándulók rendszeresen számíthatnak a rendőrök jelenlétére. Az erdőkhöz közeli rendőrkapitányságok és a természetvédelmi őrszolgálatok munkatársai mellett helikopterről is figyelik az erdők rendjét megzavarókat a járőrök.

Rendőrjárőr és természetvédelmi őr vigyázza a Mátraalja vidékét
Fotó: Police.hu

A rendőrök és a velük közös szolgálatot ellátó erdészek, természetvédelmi őrök elsősorban a termszétkárosításokat igyekeznek megakadályozni, illetve ha valakit jogsértésen érnek, akkor a helyszínen szankcionálják a szabályszegő polgárt. A természetvédelmi területen egy szál virág letépése is bírságot vonhat maga után. Büntetésre számíthat az is, aki az erdészet engedélye nélkül haza akarna vinni egy elhullajtott szarvasagancsot. A szemetelőket is figyelmeztetik a rendőrök, ha valaki ezek után is eldob valamit az erdőben, illetve ha szándékosan erdei területen teszi ki háztartási hulladékát, az komoly pénzbüntetésre számíthat.

Az erdőkbe behajtó motorosokra, terepjárósokra is figyelnek. Az erdei utakra is érvényesek a KRESZ szabályai, és ezeket az utakat is csak az engedéllyel rendelkező járművek használhatják. Motorkerékpárra és quadra egyáltalán nem adnak ki engedélyt ez erdészetek, minden ilyen jármű vezetője komoly büntetésre számíthat. Ha a tilosban járó motoros letér az erdei útról, akkor természetkárosítás miatt is eljárás indulhat ellene, járművét pedig mint a jogsértés elkövetéséhez felhasznált eszközt a hatóság lefoglalhatja, majd a bíróság kártérítéscéljából el is árvereztetheti.

Ennek az autónak sem volt behajtási engedélye, ráadásul a vezetője le is tért az erdei útról, százezer forint bírságot is kaphat
Fotó: Police.hu

A rendőrök az orvvadászokra, fatolvajokra is figyelnek: utóbbiak nem csak a téli, fűtési szezonban ritkítják az erdőket, a lopott fát a tavaszi-nyári grillszezonban is könnyű értékesíteni, illetve ilyenkor viszik szervezetten eladásra a bűnözők a jövő télre szánt tűzifát az alföldi településekre. A rendőrökkel együtt járőröző természetvédelmi őrök és vadőrök pontosan tudják, egy adott területre, adott időszakra kinek van fakitermelési vagy bejelentett vadászati engedélye, így könnyebb elkapni a tilosban járókat.

A Készenléti Rendőrség helikopterei a magasból figyelik az ellenőrzött erdő területét
Fotó: Police.hu

A Készenléti Rendőrség munkatársai egy MD 902-es helikopterről a levegőből segítették a földi járőregységek munkáját a húsvéti hétvége ellenőrzéseikor. Tavasszal még nem takarja a fák lombkoronája az erdőkben garázdálkodó jogsértőket, a légi járőr pontosan nyomon tudja követni a szabálysértők útvonalát, akiknek így esélyük sincs a menekülésre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.