SZFE: együttműködést akar a kancellár

A Magyar Nemzet értesülése szerint levelet készül írni a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) kancellárja annak az öt külföldi egyetemnek, amelyek elvben készek átvenni az SZFE lázadó évfolyamait. Úgy tudjuk, a dokumentumban Szarka Gábor hangsúlyozza: hazug, pártpolitikai célú támadások érték az egyetem legitim, új vezetését.

Csókás Adrienn
2021. 04. 07. 5:50
null
Szarka Gábor, az SZFE kancellárja Forrás: Mediaworks
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sérti a Színház- és Filmművészeti Egyetem érdekeit és a hatályos magyar jogszabályokat is, hogy magyarországi jogi akkreditáció nélkül „oktatást” folytató civil szervezetek azzal hitegetik az intézmény hallgatóit, hogy külföldi egyetemek „befogadják” őket és számukra a magyar jogszabályoknak megfelelő diplomát állítanak ki – értesüléseink szerint erre hívja fel a figyelmet az SZFE kancellárja abban a levélben, amelyet a modellváltás miatt tüntető diákokat befogadó egyetemek vezetőinek készül eljuttatni.

A rektorokhoz és intézményi szenátusokhoz címzett levélben Szarka Gábor leszögezi, hogy

a hallgatók átvételére csak akkor van mód, ha ezek a képzések a magyar állam által akkreditáltak, működésük, kurzusaik és kiadott diplomáik a nemzetközi felsőoktatási együttműködésben elfogadottak.

Szarka Gábor, az SZFE kancellárja
Fotó: Mediaworks

Ahogy arról lapunk korábban beszámolt, a színművészeti átalakítása ellen lázadókból verbuválódott Freeszfe Egyesület nemrég trükkös diplomamentő akciót talált ki, hogy azok a tüntető diákok is megszerezhessék a vágyott egyetemi végzettséget, akik a modellváltás miatt nem akarnak a továbbiakban az SZFE-n tanulni. Számukra a Freeszfe-vel partnerségre lépő külföldi egyetemek jelenthetnék a menekülőutat. Úgy tudjuk, eddig 14 osztály átigazolásáról egyeztek meg öt különböző európai egyetemmel. Az oktatás továbbra is itthon, a régi tanáraikkal zajlana, a diákok anélkül lesznek külföldi egyetemek hallgatói, hogy az intézményeknek lenne hazánkban campusa.

A kísérlet ugyanakkor több szempontból is problémás, hisz a Freeszfe nem államilag elismert felsőoktatási intézmény, külföldi partnerei pedig információink szerint még nem kértek engedélyt az Oktatási Hivataltól, hogy akkreditált képzést folytathassanak nálunk. Az átjelentkezéshez ráadásul a diákoknak is igazolást kellene kérniük az SZFE-től.

Úgy tudjuk, levelében Szarka Gábor rámutat, hogy az ilyen nemzetközi együttműködések kialakítása hónapokig, akár évekig is tarthat. Szerinte az SZFE vezetése természetesen készen áll arra, hogy együttműködjön a külföldi intézményekkel, melyet nagyra tart és tisztel, ám az együttműködés azonban csak a hatályos jogszabályok alapján történhet. A kancellár arra kéri az érintett rektorokat, hogy segítsenek abban, hogy sem a magyar hallgatók oktatása, sem a magyar oktatók munkája, sem a magyar jogszabályok ne szenvedjenek csorbát. A magyar vezetés kész arra, hogy a fentieket részletesen is megvitassák.

A kancellár emlékeztet arra is, hogy

az SZFE körül mesterségesen gerjesztett vita zajlott az elmúlt hónapokban, az egyetem legitim új vezetését pedig hazug, pártpolitikai célú támadások érték. Szarka szerint világos, hogy a Freeszfe bel- és pártpolitikai szándékoktól vezérelten és az egyetem legitim, autonóm jelenlegi vezetésének és az egyetem működésének ismételt megtámadása érdekében kereste fel a külföldi egyetemeket. Értesülésünk szerint a levél figyelmeztet arra, hogy a hatályos magyar jogszabályokon senkinek nincs joga átlépni.

Tüntetés a Színház- és Filmművészeti Egyetem autonómiájáért
Fotó: Havran Zoltán

Emlékezetes, az SZFE 2020-as őszi féléve botrányoktól volt hangos: a modellváltás ellen fellépő hallgatók már a szemeszter elején barikádot emeltek, blokád alá vonták az egyetem épületét, végül fel is kellett függeszteni az oktatást. Az egyetem ügye ráadásul hamar nyílt politikai kampánnyá változott, miután a baloldali pártok gyakorlatilag felsorakoztak a tüntetés mögé. A lázadók ez év elején hozták létre a Freeszfe Egyesületet. Noha a háttérből uszító erők megpróbálták ellehetetleníteni az egyetem új vezetését, a második szemeszter már zökkenőmentesen indult.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.