Szülei között aludt, majd kalapáccsal verte agyon az apját

Akár tényleges életfogytiglani fegyház is kiszabható Szilágyi Péterre bűncselekmény elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt. A fiú aznap szülei között aludt, majd reggel kalapáccsal verte agyon az apját.

2021. 04. 01. 10:03
null
Szilágyi István fiával, későbbi gyilkosával, Péterrel Fotó: Profimédia Forrás: BorsOnline
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár tényleges életfogytigalni fegyházra is ítélhetik az 50 éves Szilágyi Pétert, aki tavaly május 3-án, miután éjjel még szülei között aludt, kalapáccsal verte agyon 83 éves édesapját, Szilágyi István színművészt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) befejezte a borzalmas apagyilkosság körülményeinek a tisztázását, és átadja a Fővárosi Főügyészségnek a bűncselekmény elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével gyanúsított apagyilkos ügyének nyomozati iratait, melyek egyike, a büntethetőség kérdését eldöntő igazságügyi elmeorvosi vizsgálat eredménye rendkívül fontos, hiszen a szakértők kimondták:

Szilágyi Péter az elkövetés időpontjában beszámítható állapotban volt. A bizonyítás során azonban még mindig megtörténhet, hogy a pszichésen beteg férfiról egy újabb elmeorvosi szakértői vizsgálat megállapítja, állapota olyan súlyossá vált, hogy beszámíthatatlan, és kényszergyógykezelését kell elrendelni.

A jelenlegi ismereteink szerint azonban erről egyelőre szó sincs; Szilágyi Péterre – bizonyítottság esetén – életfogytiglani fegyházbüntetés vár, ami, tekintettel a súlyos minősítések miatt, akár tényleges életfogytiglani is lehet.

Szilágyi István fiával, későbbi gyilkosával, Péterrel. A fiú a szülei között aludt, majd kalapáccsal verte agyon az apját
Fotó: Profimédia/BorsOnline

Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt folytatták le az eljárást a BRFK nyomozói a fiú ellen, aki a megalapozott gyanú szerint 2020. május 3-án reggel a XVII. kerületi otthonukban megölte az édesapját. A nyomozás adatai szerint Péter az édesapját 7 és 8 óra között

hosszú perceken keresztül bántalmazta, kalapáccsal többször fejbe verte, fojtogatta, valamint a mellkasát is megtaposta. Az idős férfi végül többszörös koponyatörés és sorozat-bordatörés következtében a helyszínen belehalt sérüléseibe.

Elfogása után az áldozat fiát zavart állapota miatt először kórházba vitték, majd gyanúsítotti kihallgatását követően őrizetbe vették.

Ezzel a kalapáccsal verte agyon az apját Szilágyi Péter
Fotó: Budapesti Rendőr-főkapitányság

A nyomozók rekonstruálták a tragédia napján, illetve az azt megelőző éjszakán történteket is. A nyomozás alapján Sz. Péter az emberölés előtti éjszaka nyugtalan volt, és szülei közé feküdt le aludni, reggel pedig egy kalapáccsal támadta meg az apját. A gyanúsított édesanyja próbált segíteni a férjének, de a fiát nem tudta megállítani. Ezután egy közeli üzletbe sietett, és onnan kért segítséget.

A színművész özvegye, az azóta szintén elhunyt Humenyánszki Jolán szobrászművész két nappal a történtek után a Ripost című bulvárlapnak ismerte el, hogy saját fiúk végzett Szilágyi Istvánnal.

Szilágyi István özvegye mindent elmondott a nyomozóknak
Fotó: Ripost

Az özvegy elmondta azt is, hogy a történtek ellenére szereti a fiát, és reménykedik abban, hogy még életében viszontláthatja Pétert. Az asszony ugyanakkor szeretne igazságot szolgáltatni elhunyt férjének, akivel ötven évet éltek házasságban. Humenyánszki Jolán a szívével ugyan megbocsájtotta fia szörnyű tettét, de az eszével tudta, hogy nem állhat ki mellette sem a nyomozás, sem pedig a bírósági tárgyalások során.

A Ripost megtudta:

az asszony részletes vallomást tett a rendőrségen. Elmondta a nyomozóknak: Péter azért „kattant” be május 3-án reggel, mert nem volt otthon egyetlen szem nyugtató sem, és a családnak nem volt pénze arra, hogy kiváltsák a receptet.

A színész és a szobrászművész egyetlen gyermeke ekkor önmaga ellen fordult, és a saját fejét verte az ágykeretbe. Szilágyi István ezért szólt rá, de a jó szándékú figyelmeztetés csak olaj volt a tűzre. Péter az idős édesapja ellen fordult, mint korábban már annyiszor, de ezúttal édesanyja könyörgésére sem állt le, és egy kalapáccsal halálos ütést mért a színész fejére, majd meg is rugdosta az édesapját.

Édesanyja mindennek a szemtanúja volt. Ő szaladt segítségért a szomszéd kisboltba, ahonnan értesítették a rendőröket. Az idős asszony tisztában volt azzal, hogy a jog szerint nem lett volna köteles terhelő vallomást tenni a saját fiára, de ő úgy döntött, nem él ezzel a lehetőséggel.

Terrorizálta az apját

Szilágyi Péter 2017 nyarán már összeverte az apját, többszörös bordatörést okozva neki, ami miatt kórházba is került a színművész. Szilágyi István a bíróságon megbocsátott a fiának, azt kérve: ne zárják börtönbe. Vallomásában ő és fia is azt állították, hogy baleset történt, a színész megszédült, és ráesett a farakásra, akkor tört el a bordája. Az igazságügyi orvosszakértő azonban kimondta: a sérülések bántalmazásból származnak, nem véletlenszerűen keletkeztek. A bíróság végül 2018-ban jogerősen két év szabadságvesztésre ítélte Szilágyi Pétert, de a büntetés végrehajtását három évre felfüggesztették.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.