Újra használt tűk lephetik el a teret

A közösség erejében bíznak a józsefvárosi lakók, mert Pikó András polgármester a megkérdezésük nélkül adott engedélyt a Magyarországi Református Drogmisszió kávézójára és a mellette létesülő drogrehabilitációs központra az előző ciklusban felújított Teleki téren. A nyugalmukat féltő lakók petíciót indítottak. A lakók ellenállását kiváltó központ letelepítéséről Karácsony Gergely főpolgármester és Pikó András, Józsefváros polgármestere döntött.

2021. 04. 30. 10:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hiánypótló feladat ellátásához az önkormányzat tulajdonában lévő VIII. kerületi Teleki tér 7. szám alatti ingatlan ingyenes használatba adását kezdeményezte. Az ellátáshoz kért ingatlan mellett található ingatlanrész Józsefváros önkormányzatának a tulajdona, melyet várhatóan drogprevenciós tevékenységéhez – józan kávézó – a misszió részére ingyenesen biztosítanak. A két ingatlanrész bevonása lehetővé tenné a teljes körű ellátás egy helyen történő biztosítását – áll a Karácsony Gergely által vezetett fővárosi önkormányzat előterjesztésben, amelyben nyolcvan drogfüggő nappali ellátására vállalnak garanciát.

A dicséretes munkát végző Magyarországi Református Drogmisszió kétségtelenül jó példát mutat a más városrészben megvalósult józan kávézó működtetésében, ám a tizenegy hajléktalanszállónak helyt adó és korábbi tűcsereosztópontként üzemelő Józsefváros a lakók szerint már nem bír el több ilyen jellegű intézményt, ezért petíciót indítottak a nappali ellátó megnyitása ellen.

„A környék forgalmas, sokan élünk itt, a szomszédban van a Teleki téri piac. Semmilyen egyeztetés nem történt sem a házban, sem a környéken lakó emberekkel. Rengeteg kisgyermekes család és idős ember is él itt, akik féltik gyermekeik és saját biztonságukat is. Közösen kell fellépnünk Pikó András polgármester egyszemélyi döntésével szemben, mert ha ezt nem tesszük, félő, hogy újra visszatérhetnek azok az állapotok, amelyeket korábban a »nyócker« idejében átéltünk a kerületben” – áll a lakossági petícióban.

A lakók félelme nem alaptalan, ugyanis korábban a Kék-Pont tűcsereosztó programja tarthatatlan közállapotokat idézett elő a VIII. kerületben, a főváros egész területéről vonzotta az intravénás droghasználókat, a parkokban és a játszótereken naponta több száz tűt szedtek össze az önkormányzat munkatársai. A tűosztás gyakorlatát végül Kocsis Máté akkori fideszes polgármester szüntette meg, majd fel is újíttatta a józsefvárosi közparkokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.