időjárás 4°C Natália 2022. december 9.
logo

Zöld jelzést kapott a Janssen vakcinája Magyarországon

Elek Nikoletta
Forrás: M1
2021.04.30. 14:42
Zöld jelzést kapott a Janssen vakcinája Magyarországon

– A mai napon terheléses támadás érte az online időpontfoglaló rendszert, ezért leállt a jelentkezési lehetőség a védőoltásokra – közölte az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a pénteki sajtótájékoztatón. Kiss Róbert tájékoztatása szerint a támadás a receptfelírás rendszerét is érintette, viszont ennek helyreállítása már megtörtént,

az időpontfoglaló alkalmazás működésének helyreállítása pedig jelenleg is soron kívül zajlik,

amelynek végeztével tájékoztatást fognak adni – tudatta.

A rendőr alezredes a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának újabb szakaszához érve ismertette: a jogszabály értelmében szombattól a védettséget az oltási igazolvány felmutatásával lehet igazolni, amely dokumentumot a különböző szolgáltatások igénybevételének alkalmával fel kell mutatni, sőt a védettséggel rendelkező személy fel is hívható arra, hogy igazolja magát – tájékoztatott Kiss Róbert, hangsúlyozva, hogy

valamennyi feloldott szolgáltatás esetében az a személy, aki nem igazolja a védettség tényét, azt ki lehet zárni az adott szolgáltatásból.

Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese továbbá elmondta: hatályban maradnak a maszkviselési kötelezettségre, a rendezvényekre, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekre, felsőoktatási intézményekre vonatkozó védelmi intézkedések, valamint a kijárási tilalom is, amelynek kezdete szombattól éjfélre módosul, az üzletekben pedig immár este 11-ig lehet vásárolni. A beutazási korlátozások változása kapcsán végül közölte:

azok a személyek, akik külföldről térnek haza és van magyar védettségi igazolványuk, nem kell, hogy karanténba vonuljanak.

– Folyamatosan érkeznek a vakcinaszállítmányok Magyarországra, amelyeket a szükséges vizsgálat után haladéktalanul kijuttatunk az oltópontokra – vette át a szót Müller Cecília. Az országos tiszti főorvos elmondta: a pénteki nap folyamán 324 ezer adag AstraZeneca oltóanyag érkezett az országba, amelyből első és második körös oltásokat fognak elvégezni. A szakember bejelentette, hogy

immár a Janssen vakcina is zöld jelzést kapott, ugyanis a vizsgálatok alapján ezt a fajta oltóanyagot is megfelelőnek találták, amelyből jelenleg 52 800 adag áll rendelkezésre Magyarországon.

Mivel a Jannsen egyadagos oltóanyag – fűzte hozzá –, így az oltóbuszokon fogják felhasználni azt.

Müller Cecília továbbá közölte: az AstraZeneca felhasználását illetően is változások történnek. Tájékoztatása szerint innentől lehetővé válik, hogy a brit oltóanyag második adagját az első adagot követő 4–12. hét között, vagyis korábban vehessék fel az oltakozók.

A szakember arról is szólt, miszerint a Pfizer-vakcina mai rendelkezésre bocsátását az tette lehetővé, hogy felhasználhatóvá váltak azok a vakcinák, amelyek a 16–18 éves korosztály számára voltak félretéve, ugyanis

az operatív törzs úgy döntött, hogy az érettségi vizsgákat semmilyen módon nem szeretnék befolyásolni, ezért a fiatalok oltását a május tizedikétől kezdődő hétre helyezték át.

Ettől függetlenül viszont már lehet regisztrálni, tehát éljenek ezzel a lehetőséggel – hangsúlyozta.

Az országos tiszti főorvos végül a szociális intézmények vezetőihez fordult, arra kérve őket, hogy már a hétvége folyamán tegyék lehetővé a bentlakók meglátogatását, az intézményelhagyás lehetőségéről pedig szintén gondoskodjanak.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.