Szerdáig kilencvenezer fiatal foglalhat időpontot a Pfizer-vakcinára

Kedden 334 620 adag Pfizer-, valamint 200 ezer Szputnyik V oltóanyag érkezett Magyarországra.

Forrás: M12021. 05. 11. 14:13
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A valaha volt legnagyobb oltási kampány zajlik a világon: a nemzetközi adatok szerint 174 országban több mint 1,29 milliárd adag oltóanyagot adtak már be a különféle vakcinákból, tehát mindenki felismerte azt a vitathatatlan tényt, hogy csak a védőoltások felvételével lehet véget vetni a koronavírus-járványnak – ismertette az országos tiszti főorvos az operatív törzs mai tájékoztatóján.

Müller Cecília a hazai oltási programról szólva elmondta: Magyarországon immár a teljes lakosság 44 százalékát sikerült beoltani, tehát a védőoltás első adagját eddig 4 346 089, a második dózist pedig több mint 2 530 147 ember kapta meg. A szakember elmondása szerint

ma 334 620 adag Pfizer-vakcina érkezett Magyarországra, amelyekkel az első és második körös védőoltások beadása folytatódik, valamint az utolsó, 200 ezer adagos Szputnyik V vakcinaszállítmány beszállítása is megtörtént,

megjegyezve, hogy az orosz vakcináknak köszönhetően egymillió ember biztonsága és védettsége vált lehetővé. Hozzátette: az érvényes regisztrációval rendelkező személyek még foglalhatnak időpontot az orosz vakcinára, innentől kezdve viszont a Szputnyik V csak korlátozott számban lesz elérhető.

Az országos tiszti főorvos továbbá hangsúlyozta: nagyon büszke a magyar fiatalokra, és köszöni azt az aktivitást, amit az elmúlt időszakban kifejtettek. Tájékoztatása szerint péntek éjfélig 84 ezren regisztráltak érvényesen a védőoltásra, nyolcvan százalékuknak pedig már időpontot is sikerült foglalni. Ugyanakkor – fűzte hozzá – megkésve ugyan, de

a hétvége folyamán további hatezer fiatal regisztrált a koronavírus elleni védőoltásra, akiknek szintén lehetővé fogják tenni az oltás felvételét, tehát ők is szerdáig tudnak majd időpontot foglalni az Eeszt.gov.hu weboldalon.

A szakember arról is szólt, hogy ha valaki a koronavírusból való felgyógyulást követően is észlel magán tüneteket, legyen az légzőszervi panasz, szívritmuszavar vagy akár ízületi fájdalom, vegye fel a kapcsolatot a háziorvosával, aki tudni fogja, hogy melyik poszt-covid ambulanciára vagy szakorvoshoz irányítsa a beteget. A poszt-covid ambulanciák listája rövidesen közzétételre kerül.

Arra a kérdésre, hogy hazánkban is kimutatták-e már az indiai mutánst, az országos tiszti főorvos elmondta: a kórokozók nem ismernek határokat, így nem kizárható az, hogy idehaza is megjelenhet az indiai mutáns, de egyelőre még nem azonosították.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.