A magyarok kétharmada szerint a kormány jól kezelte a járványt

Három közül majdnem két magyar (62 százalék) jelezte a harmadik hullám végén, hogy elégedett a magyar kormány járványkezelésével – derül ki a Nézőpont Intézet országosan reprezentatív, a Magyar Nemzetnek készített közvélemény-kutatásából.

Munkatársunktól
2021. 05. 31. 5:55
null
A megkérdezettek kétharmada elégedett a kormány járványkezelésével
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év elején mért 62 százalékos szintre emelkedett vissza a koronavírussal kapcsolatos kormányzati intézkedésekkel való társadalmi elégedettség mértéke a harmadik hullámból való kilábalással. A harmadik hullám idején ugyan némileg csökkent az elégedettség, de mind a most mért magas adat, mind az a tény, hogy a járvány idején soha nem csökkent ötven százalék alá az elégedettségi mutató, komoly kormányzati teljesítmény. Az Európában is ritkaság számba menő kétharmados társadalmi elégedettségnek több oka is lehet. Egyrészt a magas átoltottsági arány, másrészt a többforrású vakcinabeszerzés és vakcinabőség, s végül a védekezés eredményességének köszönhetően lépésről lépésre visszanyert szabadság.

A kormánypárti válaszadók elégedettsége kevésbé meglepő, 89 százalékuk a járványkezelésben sem talált kivetnivalót. A 2022-es választás szempontjából azonban fontosabb, hogy a kormányellenesek 26, az ismeretlen preferenciájúak 45 százaléka is elégedett a kormány teljesítményével (69, illetve 27 százalékuk elégedetlen). Rossz hír a baloldalnak, hogy idén még nem volt ilyen magas a kormány járványkezelésével való elégedettség a potenciális szavazóik körében.

 

Módszertan

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2021. május 25. és 26. között ezer fő telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. Ezerfős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 3,16 százalék.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.