Áttörés jöhet a rákdiagnosztikában

Minden eddigi módszernél pontosabban mutatja ki a prosztatarákos betegeknél kialakuló áttéteket a Pozitron-Diagnosztika Központ speciális nyomjelzője – tudtuk meg Szakáll Szabolcstól, az egészségügyi centrum orvos igazgatójától. A szakértő szerint a különleges fejlesztés maga mögé utasítja az összes rákdiagnosztikában használt képalkotó eljárást. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által is támogatott projekt révén már 250 prosztatarák-vizsgálatot végeztek el.

2021. 05. 26. 18:07
null
Fotó: Katona Vanda Fotó: Katona Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A statisztikai adatok szerint a prosztatarák a férfiak második leggyakrabban diagnosztizált daganata Magyarországon. Évente 5-6 ezer új prosztatarákos megbetegedés alakul ki, a radikális műtéten átesettek egyharmadánál pedig ismét kiújul a betegség – tájékoztatta lapunkat a Pozitron-Diagnosztika Kft. orvos igazgatója. Szakáll Szabolcs nukleáris medicina szakorvos elmondta:

a kiújuló daganat első jele a prosztata specifikus antigén-szintjének (PSA) megemelkedése, ami a felfedezetlen áttétek jelenlétével magyarázható. Ennek kimutatását teszi lehetővé az, a cég saját radiokémiai üzemében előállított, PSMA-specifikus nyomjelző anyag, amely mérföldkőnek számít a prosztatarákos betegek életében.

A szakember az eljárás lényegét ismertetve közölte: a PSMA-PET/CT-vizsgálat egy, a prosztataráksejteken akár több százszorosan előforduló fehérje (prosztata specifikus membránantigén – PSMA), kimutatásán alapul. Az ehhez kötődő PET-nyomjelzők – amelyek Magyarországon jelenleg kizárólag a Pozitron-Diagnosztika Központban érhetőek el – eddig soha nem látott kontraszttal képesek kimutatni a prosztatarákot. A nemzetközi szakmai irányelvek szerint a PSMA PET/CT-t a prosztatarákos betegeknél két fő esetben javasolják.

A vizsgálat főként a betegség elsődleges kezelése, radikális műtétje vagy a sugárkezelés után kiújuló daganat kimutatására alkalmas. Alkalmazható emellett a nagyobb kockázatú, frissen felfedezett prosztatarák esetében is, ahol segít a betegség kiterjedésének és stádiumának felmérésében

– magyarázta az egészségügyi centrum orvos igazgatója. Szakáll Szabolcs továbbá felidézte: az első vizsgálatokat az Országos Onkológiai Intézet Sugárterápiás Központjának segítségével sikerült elindítani, ahonnan olyan prosztatarákkal diagnosztizált betegeket küldtek az intézménybe, akiknek a belegyezésével lehetőség nyílt az eljárás megismerésére. Megjegyezte: a különleges módszer bevezetése óta a Pozitron-Diagnosztika Kft. már 250 prosztatarák-vizsgálatot végzett el.

Az igazgató hangsúlyozta: a PSMA PET/CT-vizsgálat önköltséges és állami térítéses formában is elérhető. Utóbbira viszont csak az onkológus utalhatja be a beteget, akinek

a vizsgálat lefolytatásához Egyedi Méltányossági Engedélyt kell kérnie a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK).

Erre irányuló kérést a szervezet még egyszer sem utasított el – tette hozzá Szakáll Szabolcs.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.