Betongyár létesülhet Zugló lakóövezetében

Heves lakossági tiltakozást váltott ki a Zugló és a XVI. kerület között létesülő betongyár terve. A beruházást végző cégnek a folyamatosan zöld szlogenekkel takarózó XIV. kerület baloldali vezetése értékesítette a két lakótelep közé ékelődő telephelyet. A helyi Fidesz elfogadhatatlannak tartja a beruházást.

2021. 05. 20. 8:15
null
A Közép-Európában egyedülálló biodóm építkezését le tudná állítani a Párbeszéd politikusa Fotó: MTI/Róka László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Zugló és a XVI. kerület határában lévő, lakótelepekkel körbevett részen létesülhet betongyár, miután a XIV. kerület baloldali vezetése értékesítette az Öv utca 17. alatt található területet. A Rákos-pataktól 100-150 méterre fekvő, fákkal, bokrokkal körbevett területen már ott csoportosulnak az építkezés kellékei: hatalmas, henger alakú tartályok, állványelemek és egyéb alkatrészek.

A Zugló egészét átszelő Öv utca ezen része teljesen elhagyatott, a bódéja mellől a stábunkat gyanakvón kémlelő őr kivételével senki sem tartózkodik a telepen vagy annak környékén. Ám a területet két, összesen ezernél is több embernek otthont adó lakótelep is övezi.

A Füredi úti lakótelep házainak a teteje jól kivehető a telepről, s bár a XVI. kerületi részen található Szent Korona utcai lakókomplexumot némi növényzet mellett a Körvasútsor is elválasztja az épülő betonkeverő üzemtől, a távolság ezzel együtt sincs száz méter. A lakosok nem meglepő módon tartanak attól, hogy a betongyártás egyik fő alapanyagát, a cementet, pontosabban annak porát könnyedén az otthonukba fújja majd a szél. Tapasztalataink szerint a Körvasútsor mentén élők jellemzően hallottak a létesülő üzemről, és a lapunk által megszólított járókelők többsége meglehetősen indulatosan adott hangot negatív véleményének.

Megdupláznák a problémát

Többen panaszolták, hogy a Fogarasi út mentén található, már régebb óta működő betongyár is komoly kellemetlenségeket okoz,

s nemcsak a szálló por, hanem az időnként elviselhetetlen zaj, kalapálás, valamint a sűrűn közlekedő teherautók is megkeserítik az életüket. – A meglévő üzemnek is csak ideiglenes engedélye van, aztán már mégis negyven éve működik. Ha megépítik az új gyárat, és az megkezdi a működését, akkor már valószínűleg semmit sem tehetünk – fejezte ki aggodalmát egy a környéken lakó idős úr. Egy másik nyugdíjas férfinak is hasonló kételyei voltak,

egy fiatalabb férfi pedig a por okozta esetleges egészségügyi problémák mellett az ingatlanja várható értékesése miatt is aggódott. Egy családanya pedig arról beszélt lapunknak, hogy a hasonló ügyekben szerveződő összefogásokhoz képest erősebb tiltakozás indult a betongyár ellen,

a környék szinte minden lépcsőházában kiragasztott aláírásgyűjtő íveket már több százan írhatták alá csak Sashalmon. Emellett pedig Facebook-fórumokon is futótűzként terjed a létesülő üzem híre, s a területet a vállalkozónak értékesítő zuglói vezetéssel szembeni ellenszenv. Még a kerület belseje felé több száz métert megtéve is azt tapasztaltuk, hogy a helyiek zöme tud az építkezésről, és a legtöbbjük rosszallja azt.

A Fidesz a lakosok mellett

A Városkép Romboló bloggere a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy az építkezés helyszínén és annak környezetében az elmúlt években rendszeresek voltak a zöldterületi, nagy mennyiségű illegális hulladéklerakások. – Senki nem foglalkozott vele, míg a 2017-ben induló hulladékvadász egy drónfelvétellel ezt be nem mutatta, s ami a médiához is eljutott. Ennek hatására az akkor

még zuglói polgármester Karácsony Gergely is kilátogatott a területre, amelyet hosszú hetek után kitakarítottak. A jelenlegi munkálatokat már március második hetén észrevettem, gyakorlatilag letarolták az addig zöld területet, és látni lehetett, valamilyen építkezés lesz itt

– fejtette ki a blogger, aki kritikus videókban hívja fel a figyelmet Budapest azon pontjaira, amelyek funkció hiányában, látványukkal rombolják a városképet.

Borbély Ádám úgy véli, hogy a készülő telep a hatályos jogszabályok ellenére fog üzemelni Fotó: Mirkó István

Borbély Ádám, a XIV. kerületi Fidesz képviselője a helyszínre kilátogatva arról számolt be a Magyar Nemzetnek, hogy a vonatkozó jogszabályok kizárják a kereskedelmi volumenű tevékenységet, amire pedig a létesülő üzem eszközeiből és a korábbi Bosnyák téri működésből következtetni lehet. Hangsúlyozta: a kerületi Fidesz álláspontja, hogy csak olyan tevékenységet lehessen végezni Zuglóban, amely a lakosoknak nem okoz egészségügyi kárt,

beleértve a porszennyezést is. – Nem tudjuk elfogadni, ha a balliberális városvezetés olyan betongyárat telepít ide, amely a lakótelepnek újabb szennyezési forrást jelent, és egészségügyi károsodást okozhat – fogalmazott, hozzátéve: a terület rendezését szorgalmazzák, s a köztisztaság mellett az időnként kérdéses közbiztonság javítását is. A tiltakozó lakosok mellé állt Várnai László, a CivilZugló Egyesület önkormányzati képviselője is.

Dobra verik a telkeket

Lapunk kiderítette, hogy a betongyárat az Uni City Kft. építi, ők vették meg a területet a zuglói önkormányzattól a múlt év végén.

Fábián Tamás, a vállalat műszaki igazgatója arról tájékoztatott, hogy még folyik az engedélyeztetési procedúra, és egyelőre hozzávetőleges időpontot sem tudott említeni arra, hogy a betongyár mikor kezdhetné meg a működését.

Kérdésünkre azt is megerősítette, hogy kereskedelmi méretekben tervezik a betongyártást, ám azt állította, hogy a legújabb technológiával, zárt térben történne a termelés, amelynek során cementpor nem kerülne a levegőbe.

Úgy tudjuk, a terület meglehetősen mozaikszerű tulajdonjogi szempontból, s egymás mellett találhatók önkormányzati, magán- és fővárosi tulajdonban álló részek is. Utóbbi kategóriába tartozhat az épülő üzemmel szomszédos telekrész, az Öv utca 10/A, abból ítélve, hogy azt a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. honlapján árulják. A gazdasági területként számontartott, 7384 négyzetméteres telekre kiírt pályázati felhívás beadási határideje július 5.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.