Életmentő lehet a nyári főszezon a vidéken fellépő cirkuszoknak

A júliusi premierre készül nagy erőkkel a Richter fivérek két társulata. A Richter Flórián Cirkusz Zamárdiban, a Nemzeti Cirkusz Balatonlellén lép majd fel július elsejétől. A társulatok rendkívül nehéz évet tudnak maguk mögött, komoly veszteségeket szenvedtek el, és abban bíznak, hogy nyártól talpra tudnak állni. Mindenkit az oltakozásra biztatnak, mert szerintük is csak így nyerhetjük vissza régi életünket.

2021. 05. 12. 7:39
null
Richter Flórián és Kevin száma a múlt és a hagyományok tiszteletének fontosságát jelképezi Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nehéz évet tudhatnak maguk mögött az utazó cirkuszi társulatok, így a Richter Flórián Cirkusz is, amely tavaly a pandémia miatt a teljes tavaszt a téli szállásán töltötte, és csak nyáron tudott fellépni. – Júliustól augusztus végéig Zamárdiban voltunk, és a nyár végi összesítések azt mutatták, hogy

körülbelül 20-30 százalékkal maradt el a nézettség az előző évekhez képest.

Ez nem volt akkora gond, mert számoltunk azzal, hogy az emberekben benne lesz a félsz, és kevesebben mernek majd ellátogatni az előadásokra. A tapasztalatok alapján úgy döntöttünk, hogy az őszi turnét is elindítjuk, aztán szeptemberben jött a második hullám. Emiatt rövidesen maszkot kellett viselniük a nézőknek, folyamatosan nőtt az emberekben a félelem, és a végén már nagyon kevesen mertek csak ellátogatni az előadásokra. Nemcsak mi, hanem az összes többi cirkusz is így járt – emlékezett vissza Richter Flórián, a társulat vezetője. Hozzátette: hatalmas nehézséget okozott, hogy a gyenge nyarat egy nagy ráfizetést hozó ősz követte. A pandémia miatt nem tudtak elutazni a nagy karácsonyi cirkuszműsorokra sem, ezeket sorban mondták le. Ezután Richter Flórián télen abban reménykedett, hogy majd tavasszal megkezdődhetnek a fellépések, ehelyett jött a harmadik hullám, ami ismét a téli szadai szállásán tartotta a társulatot.

Tucatnyi kamera előtt

– A cirkuszok hivatalosan már turnézhatnak, de mivel sokan még nem kapták meg a védettségi igazolványt, nem kezdtük el a fellépéseket. A nyári főszezonra készülünk, július elsején most is Zamárdiban lesz a premier. Ha csak olyan lesz a nyarunk, mint tavaly, azt most aláírnám – emelte ki. Richter Flórián kitért arra, hogy az egész család beoltatta már magát, várják a védettségi igazolványt, és abban bíznak, hogy mások is elfogadják majd a vakcinát. Ezt nagyon fontosnak tartja, mert mint mondta: nemcsak cirkuszba, de étterembe, moziba vagy éppen színházba is csak védettségi igazolvánnyal lehet ellátogatni. – Ez teljesen érthető, mert

el kell érni, hogy megszabaduljon az egész ország ettől a nyamvadt járványtól. S reméljük, a jövőben nem lesznek olyan mutáns vírusok, amelyek miatt újra korlátozásokra lesz szükség

– mutatott rá.

Egy kép a járvány előtti időkből – most csak üres nézőtér előtt lépnek fel, amit online közvetítenek. Fotó: Kurucz Árpád

Richter Flórián kitért arra is: számukra – elsősorban lelkileg és pszichésen – óriási segítség, hogy a gyermekei pénteken, szombaton és vasárnap fel tudnak lépni a Fővárosi Nagycirkuszban. Megjegyezte, hogy nincsenek ugyan élőben nézők, de az online előadásokat sokan követik, és mivel a fellépést csaknem tucatnyi kamera veszi, az artisták éles helyzetben tudnak szerepelni. Ugyanúgy felkészülnek, kisminkelik őket, felöltöznek jelmezbe, ez drukkot ad, amit mind fontosnak tart.

Szakemberek mentek el

Richter Flórián elmondta ugyanakkor azt is, hogy az elmúlt bő egy évben komoly veszteségek érték a társulatot nemcsak anyagilag, hanem szakmailag is. A leállások miatt komoly szakemberek, köztük professzionális cirkuszi technikusok hagyták el a csapatot, akik adott esetben hosszú évek óta segítettek a turnék lebonyolításában. Közülük lesz, aki visszatér, és lesz, aki sajnos nem, és ennek majd az ősszel a klasszikus utazó cirkuszi időszakban látják kárát. A társulat vezetője azt is elmondta, hogy testvére, József társulata hasonló problémákkal küzd; a Nemzeti Cirkusz is a nyári főszezonra készül, és Balatonlellén lépnek majd fel júliustól. Jelenleg ők is a szadai szálláson várakoznak.

Kérdésre kifejtette, hogy

sajnos a Safari Park már nem működik Szadán, a téli szálláson, mert az önkormányzat nem engedélyezi.

– Nem értjük, hogy miért, hiszen a kellő változtatásokat megtettük, állatkertként tudtuk volna működtetni a létesítményt, a megfelelő átépítéseket végrehajtottuk, újabb területeket is vásároltunk, hogy még távolabb legyünk a lakóövezettől, de a hivatal hajthatatlan maradt. Nincs más megoldás, máshol, egy Budapesthez közeli másik területen fogjuk megnyitni a Safarit, ezen dolgozunk – tette hozzá.

Maga az élet

A járvány alatt a kormány végig figyelmet fordított a cirkuszosokra is. Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos a közelmúltban, a cirkuszi világnap alkalmából a magyar és a nemzetközi artistaművészeknek címzett levelében úgy fogalmazott, hogy a színház, a zene, a szó, a tánc és a látvány maga az élet.

– Mindezeket a cirkusz, mint nagy hagyományú előadó-művészeti ág, egyesíti magában, így különös felelősség hárul a cirkuszművészetre az élet újraindításakor

– tette hozzá. A politikus reményét fejezte ki, hogy a művészetekben, a művészek járványidőkben felmutatott bátorságának és alkotói józanságának köszönhetően, vélhetőn ott folytatódik minden, ahol megszakadni látszottak az addigi alkotói folyamatok. – A cirkusz a meg nem szüntethető remény, valamennyi előadás valamennyi produkciója összefogás és együttes összpontosítás eredménye: ha leesik, vedd fel, ha megbotlasz, állj fel, ha nem sikerül, fuss neki újra, csak rajtad múlik, hogy megvalósuljon a csoda – hívta fel a figyelmet Fekete Péter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.