Elhalasztják a Mazsihisz jeruzsálemi bírósági tárgyalását

Köves Slomóék azért indítottak pert a Mazsihisz ellen, mert aránytalannak tartják a zsidó egyházaknak járó örökjáradék eloszlását.

Hertelendy Gábor
2021. 05. 10. 13:18
HEISLER András
Miskolc, 2018. december 3. Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke beszél a nyolcnapos zsidó vallási ünnep, a hanuka második napján a gyertyagyújtás előtt Miskolcon 2018. december 3-án. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Jeruzsálemi Főrabbinátus Bíróságának Polgári Tagozata vasárnap megtartotta a per első tárgyalását, amelyen a Mazsihisz képviselője nem jelent meg – közölte lapunkkal a Köves Slomó vezette Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH). Mint ismert, a zsidó egyház és a Deutsch Róbert által elnökölt Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) azért adott be bírósági keresetet a Mazsihisz ellen, mert

a szervezet aránytalanul nagy összegben részesül az örökjáradékból a másik két hitközséghez képest.

– A bíróság megütközéssel fogadta a Mazsihisz szokatlan eljárását és a sajtóban megjelent nyilatkozatait, hogy a jeruzsálemi Bét Din (Törvények Háza) joghatóságát megkérdőjelezi. Mindettől függetlenül

a bíróság még egy lehetőséget kíván adni, hogy a felek a bíróság előtt fejthessék ki álláspontjukat

– ismertette válaszában az EMIH, hozzátéve: ezért várhatóan a következő napokban kitűzik egy következő tárgyalás időpontját.

A bíróság felszólítja a Mazsihiszt, hogy változtassa meg álláspontját, és mint zsidó egyház ismerje el a vallási bíróság joghatóságát, illetve a továbbiakban vegyen részt az eljárásban

– tájékoztatott a hitközség sajtóosztálya.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke lapunknak azzal indokolta a jeruzsálemi bíróság elutasítását, hogy „náluk az elfogulatlanság vallástörvényi parancsát nem látjuk biztosítottnak. Ehhez jogunk van és ezzel nem tettünk semmi olyat, ami vallásunkkal ellentétes lenne.”

Köves Slomó és Deutsch Róbert szerint a Mazsihisz döntésével nem tekinti magát zsidó egyháznak.

Ráadásul nem csak az örökjáradék ügyében néz egymással farkasszemet a Mazsihisz és a másik két zsidó hitközség: Heisler András beperelte Köves Slomót rágalmazás és becsületsértés gyanúja miatt. Heisler azt állította, – Köves Slomó […] az elmúlt időszakban, több alkalommal tett a közvélemény előtt rám nézve sértő megjegyzéseket. – Legutóbb „ateistának” és „Isten létezésében bizonytalan textilvállalkozónak” nevezett – fogalmazott a Mazsihisz elnöke, aki bírósági keresetét a Frölich Róbert rabbi által vezetett neológ vallási bíróságnak nyújtotta be.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.