időjárás 2°C Mária 2022. december 8.
logo

A fogvatartottak kétharmadát már beoltották

Szemán László János
2021.05.06. 13:49
A fogvatartottak kétharmadát már beoltották

A fogvatartottak mintegy 66 százalékát, 11 568 főt oltott be a Covid–19 ellen Sinopharm-vakcinával a büntetés-végrehajtási szervezet a mai nappal bezárólag. Minden új igénylőnek biztosítják az első oltást, illetve felkészültek az ismétlő oltások lebonyolítására.

A fogvatartottak mintegy 66 százalékát, összesen 11 568 főt oltott be a büntetés-végrehajtási szervezet (bv.), tudta meg a Magyar Nemzet a legfrissebb, csütörtöki adatokból. Valamennyi hazai börtönben megkapták első oltásukat az arra igényt tartó fogvatartottak, a vakcinákat a bv. egészségügyi állománya adta be az elítélteknek.

Egészségügyi védőmaszkokat készítenek a fogvatartottak a Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben, Debrecenben. A védőmaszk viselése az ország összes büntetés-végrehajtási intézetében kötelező a fogvatartottak és a személyzet számára
MTI/Czeglédi Zsolt

Örvendetes, hogy már most többen kérték az oltást, mint ahányan az előzetes felmérés során jelezték. A bv. természetesen minden további új igénylőnek biztosítja az első oltást, illetve felkészült az ismétlő oltások lebonyolítására is.

A fogvatartottak oltása jellemzően a kínai Sinopharm-vakcinával történt, ám ha az egészségi okokból indokolt, a bv. a rendelkezésére álló egyéb oltóanyag beadását biztosítja az érintetteknek.

A büntetés-végrehajtás vezetése a megelőző intézkedéseket addig tartja érvényben, amíg a bv. dolgozói és a fogvatartottak egészségének megóvása szükségessé teszi azt. Az esetleges változásokról pedig azonnal tájékoztatják a fogvatartottakat és hozzátartozóikat.

Fontos leszögezni, hogy a büntetés-végrehajtás a járványügyi hatóságokkal folyamatosan egyeztetve az összes szükséges járványügyi intézkedést megtette és megteszi a munkatársak és a fogvatartottak egészségi állapotának megóvása és a fertőzésveszély megelőzése érdekében. Ennek eredményeként

egyetlen büntetés-végrehajtási intézetben sem alakultak ki gócpontok.

Azért, hogy ez így is maradjon, a fogvatartottakat rendszeresen szűrik, egészségi állapotukat folyamatosan monitorozzák. Szigorú járványügyi protokoll alapján a tüneteket mutató fogvatartottakat azonnal elkülönítik, illetve az igazolt fertőzöttek gyógyításáról a Büntetés-végrehajtás Egészségügyi Központjának tököli telephelyén gondoskodnak.

A fertőzés elterjedésének hatékony megelőzése érdekében folyamatos és rendszeres a helyiségek, eszközök és felületek fertőtlenítése, valamint továbbra is kötelező a védőfelszerelések használata.

A bv.-intézetekben és -intézményekben – egységes protokoll alapján – teljes fertőtlenítés havonta legalább két alkalommal van, illetve szükség szerint haladéktalanul fertőtlenítenek. Ennek során az épületben csak a fertőtlenítést elvégző személyek tartózkodhatnak, megfelelő védőfelszerelésben.

Az elkülönítés időszaka alatt speciális szabályokat alkalmaznak, mely kiterjed a személyes érintkezés, a fertőtlenítés, a járványügyi megfigyelés és ellátás, valamint a mozgási útvonalak szabályozására. Ugyanakkor az érintett fogvatartottak jogait teljeskörűen biztosítják, melyeket az egészséges társaiktól elkülönítetten gyakorolhatnak.

A fogvatartottak és a személyi állomány számára továbbra is kötelező a szájmaszk viselése.

A rendszeres kézmosáshoz kézmosó szappant, a kézfertőtlenítésre pedig speciális kézfertőtlenítő készítményt biztosít az intézet a körleteken kihelyezett adagolókból. Az általános tisztító- és fertőtlenítőszereket, melyek az egyéni környezet, zárka fertőtlenítésére szolgálnak heti három alkalommal, térítésmentesen kapják a fogvatartottak.

A járványhelyzetre tekintettel a fürdést – a jogszabályi előírásoktól gyakrabban – heti öt alkalommal vehetik igénybe a fogvatartottak.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.