időjárás 14°C Szimonetta 2021. October 28.
logo

Heisler András beperli Köves Slomót

Hertelendy Gábor
2021.05.06. 19:04
Heisler András beperli Köves Slomót

– Kíváncsian várom a Heisler András által benyújtott keresetlevelet, és természetesen állok elébe minden legitim vallási bíróság idézésének – nyilatkozta lapunknak Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezetője annak kapcsán, hogy a Magyarországi Zsidó Hitközségek (Mazsihisz) elnöke pert indított ellene rágalmazás és becsületsértés vádjával. A Mazsihisz vezetője azzal indokolta döntését, hogy „Köves Slomó [...] az elmúlt időszakban, több alkalommal tett a közvélemény előtt rám nézve sértő megjegyzéseket.” – Legutóbb „ateistának” és „Isten létezésében bizonytalan textilvállalkozónak” nevezett – állította Heisler András, aki bírósági keresetét a Frölich Róbert rabbi által neológ vallási bíróságnak nyújtotta be.

Köves Slomó azt mondta, állításai igazságának megítélése nem nehéz feladat,

„mert egyrészt köztudott, hogy Heisler András egy becsődölt textilvállalkozó, másrészt a sajtóban fél éve megjelent interjúban, a hitét firtató kérdésre Heisler maga vallotta be, hogy az ő életében 1986. október 23-án volt az utolsó olyan pillanat, amikor »nem lehetett nem hinni« a gondviselésben.”

 

Köves Slomó rabbi kíváncsian várja a Mazsihisz elnökének bírósági keresetlevelét

Az ügy előzménye, hogy az EMIH az orthodox hitközséggel (MAOIH) közösen egy jeruzsálemi vallási bírósághoz fordultak a magyarországi zsidó felekezeteknek nyújtott örökjáradék elosztásának felülvizsgálata kapcsán. A Mazsihisz azonban azt közölte, hogy nem ismeri el a jeruzsálemi Bét Din joghatóságát az örökjáradék ügyében, és alperesként nem lép be a perbe, mondván, „tiltakozunk minden olyan kísérlet ellen, amely a magyar zsidóságot legitim módon képviselő Mazsihiszt és a magyar államot külföldi vallási bíróság elé kívánja kényszeríteni”.

Feldmájer Péter egykori Mazsihisz-elnök a neokohn.hu-nak azt mondta:

a jeruzsálemi rabbinátus bíróság döntését „a magyar bíróságoknak, a magyar végrehajtási rendszernek végre kell hajtania”.