Jeanne d’Arc emléke biztatást adhat a francia népnek

Az egyik francia közszolgálati televíziós csatorna, a France 3 nem merte levetíteni a hívő katolikus, jobboldali újságírónő Jeanne d'Arcról idén készített filmjét. A televízió vezetése attól tartott, a keresztény hősnőről szóló film sértheti a Franciaországban legálisan, illetve illegálisan élő muszlim hívők érzékenységét. Pedig Jeanne d'Arcnak méltó helye van a francia kultúrában, ő a megbékélés szimbóluma, a nép egyszerű gyermeke, hőse, mint nekünk magyaroknak a törökverő Hunyadi János, akinek nándorfehérvári diadala tiszteletére szól a mai napig a keresztény világban a déli harangszó.

Magyar Nemzet
Forrás: Kossuth rádió2021. 05. 23. 8:45
null
Forrás: Piyabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Charlotte d’Ornellas nemrégiben filmet forgatott a közel-keleti keresztényüldözésről. A francia újságíró szerint nagy probléma van a francia közbiztonsággal, a migrációval, az iszlám előretörésével. A Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában Pünkösd vasárnapjának reggelén azt is kifejtette, Franciaországot ma emiatt a nyugtalanság és a reménytelenség is jellemzi.

Lapja, a Valeurs actuelles írta meg először, hogy húsz hivatásos, vezető beosztású francia katona nyílt levelet intézett Macron elnöknek az iszlamizáció terjedése ellen. Egy felmérés szerint ezzel a levéllel a franciák több mint fele egyetért. Egy francia közvélemény-kutató szerint a közeljövőben a nyugati országokban erőteljes jobbra nyitás lesz megfigyelhető. Charlotte d’Ornellas ezzel kapcsolatban úgy látja, az emberek elfáradtak, drámainak látják a jövőbeli helyzetüket, a politikusok kezéből kicsúszott a kormány. A tanári végzettségű író hozzátette: a francia történelemben az új szeleknek néha sokáig kellett fújniuk, aztán vihar lett belőlük. A jelen nagyon súlyos problémákkal terhelt, melyek azt vetítik előre, hogy szükség van egy nagy ugrásra.

Forrás: YouTube

Charlotte d’Ornellas Orleansban, Franciaország szívében, Jeanne d’Arc városában született, így érthető kötődése a francia nép, a francia kultúra egyik legmeghatározóbb alakjához. Elemzése szerint Jeanne d' Arc a megbékélés szimbóluma. A nép egyszerű gyermeke, akit először megfedett az egyház, aztán szentté avatott, akit a király elítélt, majd maga mellé állított. Jeanne d’Arc összekapcsolja a francia történelmet az elmúlt évszázadokon keresztül, a keresztény világban a határokon túl is tisztelik.

2002-ben a francia városban az újságírónőt választották Jeanne d’Arcnak, ezt a megtisztelő címet csak helyi születésű, ott élő, katolikus lány kaphatja meg egy évre. Hatszáz éve már, hogy május elején a város kiválaszt egy fiatal helyi lányt, aki felveszi a mellvértet, lóra száll, és a körmenetet vezeti. A lakosság ennyi idő elteltével is tiszteli a hősét és az általa elnyert szabadságot.

Idén készült egy dokumentumfilm a lány alakjáról, melyben Charlotte d’Ornellas is szerepelt. A francia közszolgálati televízió azonban levette a műsoráról a filmet, mert nem tartották jónak, hogy egy konzervatív lap munkatársa, egy vallásosságáról ismert katolikus újságírónő szerepeljen az állami televízióban. Az újságírónő erről nem akart beszélni, de azt elmondta, hogy a filmet azért készítették el, mert a koronavírus miatt nem volt igazi megemlékezés sem tavaly, sem az idén. A cél az volt, hogy olyanok is lássák, mi történik, akik még sohasem vettek részt az ünnepen, és nincs történelmi ismeretük erről az időszakról. Hozzátette, Franciaországban évszázadokon keresztül a keresztény hagyományokra épült minden, de egy ideje a laicitás, az állam és az egyház szétválasztása van jelen. A szekularizmus is tudna keresztény hagyományokra építkezni, de Franciaországban nagyon szigorú elveken nyugszik. Charlotte d’Ornellas úgy véli, az iszlám előretörésével a vallási kérdések felszínre törtek Franciaországban, mindennapos lett, hogy vallásuk alapján azonosítják az embereket.

A riportban az is elhangzott, hogy mit jelent a franciáknak Jeanne d’Arc ma. A Valeurs actuelles reméli, hogy sok emberben van meg az alázat és a hazaszeretet, ami az orléans-i lányt is jellemezte: hűséges volt és bátor Istenhez és a hazához. A mai keresztény francia ifjúságnak is hasonló erkölcsi normák és ambíciók kellenek, Jeanne ma is modell sok ember számára.

A koronavírus miatt utoljára 2019-ben tarthatták meg Orléans-ban a májusi Jeanne d’Arc-körmenetet
Fotó: Facebook

Charlotte d’Ornellas külön kiemelte Jeanne d’Arc hazaszeretetét: Csodálatra méltó, ahogy bátorította a népet, az elkeseredett katonákat. Ezek a tulajdonságai modellértékűek, a jelenben is inspirációt adhatnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.