Korrupciós bűncselekmények miatt vettek őrizetbe ügyvédeket

A Nemzeti Védelmi Szolgálat leplezte le a miniszterelnök és a belügyminiszter nevével visszaélő csalókat

Végh Attila
Forrás: ugyeszseg.hu2021. 05. 19. 16:16
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyílt és titkos – ügyészi engedéllyel végrehajtott lehallgatások – nyomozások során beszerzett bizonyítékok által megalapozott gyanú szerint

egy férfi 2019 szeptembere és 2020 márciusa között több társával, köztük két ügyvéddel, egy vállalkozótól kérésükre megközelítőleg 800 millió forintot vett át. Az elkövetők valótlanul arra hivatkoztak, hogy ebből az összegből politikusoknak, a belügyminiszternek, rendőrkapitányoknak, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vezetőinek és más hivatalos személyeknek kell fizetni

annak érdekében, hogy a vállalkozó ellen ne induljon adóhatósági és büntetőeljárás. Amikor mégis nyomozás indult a vállalkozóval szemben, további százmillió forintot kértek tőle azért, hogy az eljárást a már említett hivatalos személyek segítségével számára kedvezően befolyásolják.

A vállalkozót a közvetítőtökön keresztül egy másik ügyvéd is megkereste azzal, hogy 150 millió forintért eléri a büntetőeljárás számára megfelelő lezárását.

Az ügyvéd arra hivatkozott, hogy az ügylethez a miniszterelnök, a legfőbb ügyész és egy magas beosztású NAV-igazgató befolyását is ki fogják eszközölni, és ezért nekik is kell fizetni.

Ezzel korrupció gyanújába kevertek olyan embereket, akikkel soha, semmiféle kapcsolatban nem voltak sem hivatalos, sem magánéleti szempontból.

Az ügy felderítésében, a bűnügyi akció előkészítésében és végrehajtásában a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda, a Nemzeti Védelmi Szolgálat, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is közreműködött. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyonvisszaszerzési Hivatala a Központi Nyomozó Főügyészség felkérésére több száz millió forint értékben biztosított vagyontárgyakat. Lefoglaltak több luxus kategóriájú személygépkocsit, és ingatlanokat is zár alá vettek. A gyanúsítottakat 72 órára őrizetbe vették, indítványozva a bírósági letartóztatásukat. A nyomozó hatóság szerint ezzel megakadályozhatják a terheltek szökését, illetve azt is, hogy befolyásolhassák a tanúkat, eltüntethessék a további lehetséges bizonyítékokat.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.