időjárás 4°C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo

Már több mint négy és fél millióan kapták meg a vakcinát

Elek Nikoletta
Forrás: M1
2021.05.14. 14:03
Már több mint négy és fél millióan kapták meg a vakcinát

– Magyarország továbbra is éllovasnak számít az oltások tekintetében: a reggeli órákban a beoltottak száma átlépte négy és fél milliót, közülük több mint 2,6 millióan pedig már a második oltásukat is megkapták – tájékoztatott az országos oltási munkacsoport vezetője az operatív törzs pénteki tájékoztatóján. György István hangsúlyozta: Európában egyedülálló módon ott tartunk, hogy mi már a 18 év alatti fiataljainkat is tudjuk oltani, míg más országokban a hatvan éven felüliek oltásával sem végeztek. – Ez azt jelenti – fűzte hozzá –, hogy

hazánkban már az aktív korosztály jelentős része is, a harminc évesnél idősebbek 85 százaléka kapta meg legalább az első védőoltását.

Az oltási programról szólva az államtitkár elmondta: rendben zajlik a 16–18 évesek oltása a Pfizer-vakcinával, amelyre a fiatalok még keddig tudnak időpontot foglalni. – Emellett – folytatta – 144 ezer, korábban regisztrált felnőtt jelentkezhet Pfizer-oltásra, amelyek szintén keddig érhetők el. A foglalásokat folyamatosan követik,

ha nem fogy el minden hely, akkor haladnak tovább a regisztráltak sorában, és a rendelkezésére álló helyek függvényében újabb személyek kaphatnak SMS-t Pfizer-oltásról

– tájékoztatott György István.

– Kijelenthetjük, hogy a járvány harmadik hullámának túl vagyunk a nehezén – erről már az országos tiszti főorvos beszélt. Müller Cecília elmondta: a járványügyi adatok folyamatosan, tendenciózusan kedvező irányba alakulnak, hiszen a járvány kezdete óta a gyógyult betegek száma közel négyszerese az aktív fertőzöttekének. A környezet-egészségügyi adatok is biztatóan alakulnak:

országos szinten csökkenni kezdett a szennyvízben lévő koronavírus-örökítőanyag mennyisége.

Szekszárdon és Pécsett még egy minimális emelkedés mutatkozik, viszont bizakodásra ad okot, hogy jelentősebb csökkenést mértek Debrecenben, Győrben, Kaposváron, Egerben, Veszprémben, valamint Budapesten is – ismertette a szakember.

Müller Cecília továbbá kiemelte: a kedvező járványügyi adatoknak köszönhetően folytatódnak a népegészségügyi szűrővizsgálatok is. Elmondta, hogy a mammográfiai, a méhnyakrák- és a vastagbélrákszűrésekre azok fognak elsőként behívást kapni, akiknek a vizsgálata arra a két hétre esett volna, amikor a szűrővizsgálatok szüneteltek az országban. A tiszti főorvos végül arra kért mindenkit, hogy vegyen részt ezeken a vizsgálatokon, mondván, az időben felismert elváltozások jó eséllyel gyógyíthatók.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.