Orbán Viktor: Az új magyar egyetemi rendszer az egész országot húzza előre

Nemcsak új irányítási rendszer, hanem egy teljesen új magyar egyetemi rendszer jött létre Orbán Viktor miniszterelnök szerint.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 05. 04. 18:39
ORBÁN Viktor; PALKOVICS László
Budapest, 2021. május 4. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (b) a modellváltó egyetemeket fenntartó 21 alapítvány kuratóriumi elnökeivel tárgyal az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) épületében Budapesten 2021. május 4-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A modellváltó egyetemek küldetése, hogy Magyarország lokomotívjaiként húzzák előre hazánk gazdaságát, erősítsék versenyképességét. Az egyetemektől azt várjuk, hogy ne középszerűek legyenek, hanem kiváló, minőségi szakembereket képezzenek – mondta tegnap Orbán Viktor miniszterelnök a modellváltó egyetemek vezetőivel folytatott tárgyaláson.

Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta: a hazai gazdaság erősítését és versenyképességének fejlődését szolgálja az új egyetemi rendszer
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

– A kuratóriumok valódi gazdái az egyetemeknek, amelyek leváltak az államról. Egyetlen miniszter vagy államtitkár helyett a modellváltó intézményeknél huszonegy kuratóriumi elnök és több mint száz kuratóriumi tag felel a jövőben az oktatási és kutatási teljesítmény javításáért, a képzések színvonalának növeléséért – emelte ki a miniszterelnök.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy a kiváló minőségű felsőoktatás megvalósulása érdekében az állam kész finanszírozást biztosítani az intézmények saját fejlesztési tervei alapján.

Vagyonhoz jutnak az egyetemek

Az alapítványok állami vagyonnal történő ellátásával kapcsolatos képviselői felvetésekre Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter a költségvetési bizottságban elmondta, a nemzeti vagyont a nemzeti kormánytól nem kell félteni, továbbra is főszabály az állami tulajdon nemzeti kézben tartása, gyarapítása. A közérdekű alapítványok közfeladatot látnak el, közcélt szolgálnak. Megjegyezte, most az egyetemek vagyonhoz jutnak, ellentétben a ppp-konstrukcióval, ahol adósságot kaptak. Az egyetemi szektorban tiszta, egyértelmű viszonyok jönnek létre, a felsőoktatás modellváltását a vagyonkezelői alapítványoknak erősíteniük kell. Képviselői felvetésekre elmondta, a Mátrai Erőmű fejlesztéséhez európai uniós forrásokat vonnak be, ezek tervezése folyik. Egyebek közt megemlítette, hogy a korábbi külföldi tulajdonos az erőművet nem tartotta karban, 101 milliárd forintot vitt ki profitként. Ha értékteremtésre is figyelt volna, akkor a magyar államnak most kevesebbe kerülne az erőművet a XXI. századba átvinni.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.