időjárás 4°C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo

Rekordmagas összeg jut jövőre közétkeztetésre

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.05.11. 12:52
Rekordmagas összeg jut jövőre közétkeztetésre

A 2022-es költségvetési törvény rekord magas összeget, 87 milliárd forintos keretet tartalmaz a közétkeztetés finanszírozására – közölte ma Rétvári Bence Budaörsön.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, aki az egyik védnöke a tizedik országos közétkeztetési szakácsversenynek, a felcsúti rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón azt mondta, az elmúlt tíz évben a kormány célul tűzte ki, hogy minél többeknek, minél egészségesebben biztosítsa a közétkeztetés lehetőségét.

A jövő évi költségvetés rekordösszegével együtt 2010 óta csaknem háromszorosára növelte a kormány a közétkeztetés forrásait. Kibővítették a jogosulti kört, és mivel olyan szabályok léptek életbe, amelyek egészségesebb ételek elkészítését írják elő, emelték az ehhez szükséges forrásokat is

– tette hozzá az államtitkár.

Pleva György, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója elmondta, a járványidőszak fokozott kihívást jelentett a közétkeztetést végző vállalkozásoknak, ezért nem az ellenőrzésre és a szankcionálásra helyezték a hangsúlyt, hanem a segítő, informáló tájékoztatásra, a tanácsadásra.

Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke közölte, a céljuk az inspirálás és a tudásösszemérés. – Nem a hamut akarjuk őrizni, hanem a parazsat továbbadni – fogalmazott.

A közzétett kiírás szerint a 2021-es országos közétkeztetési szakácsversenyt szeptember végén, október elején a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskolában rendezik meg, az esemény témája: fenntartható jövő. A kéttagú csapatoktól egészségesebben és nagy adagszámban elkészíthető, kiváló ízű, háromfogásos menüt várnak; nevezni június 25-éig lehet.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.