Rendzavarókra vadásznak a nógrádi erdőkben

Salgótarján és Pásztó térségében a rendőrök együttműködve a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságával és a polgárőrökkel – a természeti kincsek megőrzése érdekében – májusban minden nap fokozott ellenőrzéseket hajtanak végre. Az ellenőrzés célja a megelőzés mellett, hogy egyetlen erdei jogsértő se ússza meg a természetkárosítást büntetlenül. Az akciótól azt remélik az erdészek,hogy kikopnak az erdőkből azok, akik nem a természet szépsége miatt kelnek útra.

Végh Attila
Forrás: police.hu2021. 05. 11. 16:18
természetvédelem
Rendőr járőr a nógrádi végeken Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A salgótarjáni rendőrkapitányság és a pásztói rendőrkapitányság vezetői az erdőkben, illetve természetvédelmi területeken fokozott ellenőrzést rendeltek el egész májusra. A rendőrök a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának természetvédelmi őreivel, a helyi polgárőr-egyesületekkel és a lovas polgárőrökkel együttműködve ellenőrzik a települések erdőrészeit. Kiemelt figyelmet fordítanak Cered, Zabar, Bárna, Salgótarján, Karancslapujtő, Karancsberény, Karancsalja, valamint Mátraszőlős, Tar, Pásztó-Hasznos, Szurdokpüspöki, Alsótold, Felsőtold, Bér és Buják településekhez tartozó erdőkre, különösképpen a természetvédelmi oltalom alatt álló területekre. Az ellenőrzést már korábban megelőzték a felderítő-elemző jellegű vizsgálatok, így a rendőrök pontosan tudják, hová, mely utakra és területekre kell vezényelni a járőröket.

Lovas járőrök segítségével figyelik a nógrádi erdők garázdáit
Fotó: Police.hu

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint a nagyszabású természetvédelmi akció célja az erdőterületekre engedély nélkül behajtó, az ott vadon élő állatokat veszélyeztető, a növényzetet és természeti kincseinket szennyező gépjárművezetők – motorosok, quadosok – és a turistákat zavaró személyek kiszűrése. A jogsértések megelőzése, illetve megakadályozása mellet a távlati cél az, hogy a folyamatos ellenőrzésre számítva az erdők nyugalmát megzavaró jogsértők elkerüljék a Mátraalja, a Börzsöny és a Medves völgyeit.

A rendőrök és a természetvédelmi őrök közös szolgálatban vigyázzák a nógrádi erdőket
Fotó: Police.hu

A rendőrök az elmúlt nap is kint voltak az erdei utakon. Két motorossal szemben is intézkedtek, az erdőbe engedély nélkül behajtó helybeli férfiakra közlekedésrendészeti szabálysértés elkövetése miatt helyszíni bírságot szabtak ki. Az erdőkben elkövetett jogsértések megelőzése érdekében a jövőben is számítani lehet Nógrád megye területén hasonló jellegű, összehangolt akciókra. A rendőrség szerint ennek nemcsak a természet védelme a célja, hanem hogy megelőzzék az olyan baleseteket, amilyen 2020. május 24-én következett be a nógrádi Bárna község külterületén, a Nagy-Kő-hegyhez közeli erdőkben. Mint ahogyan azt a Magyar Nemzet is megírta korábban, öt környékbeli motoros engedély nélkül hajtott be az erdei útra. Az elől haladó sportoló összeütközött egy szintén tilosban az erdőbe hajtó terepjáróval. A motoros elesett, társai a felelősségre vonás elől menekülve elhagyták a helyszínt. A szerencsétlenül járt férfit emiatt csak nagy késéssel tudták ellátni a mentők, három nap múlva a kórházban életét vesztette. A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság segítségnyújtás elmulasztása miatt vizsgálta az ügyet a motorosok felelősségét megállapítva vádemelési javaslattal fejezték be az eljárás nyomozati szakaszát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.