Szennyvízmintákban is megmutatkozik a járvány hanyatlása

Több mint 330 ezer adag Pfizer-vakcina érkezett ma Magyarországra. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügy Központ osztályvezetője arról tájékoztatott: ezekre az oltóanyagokra is hamarosan lehet regisztrálni.

2021. 05. 18. 14:09
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lecsengőben van a koronavírus-járvány, és ezt az is igazolja, hogy a 19. héten országos szinten enyhén csökkenő tendenciát mutat a szennyvízmintákban mért koronavírus-koncentráció – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője az operatív törzs mai tájékoztatóján. Galgóczi Ágnes elmondta: Veszprémben, Debrecenben, Egerben, Győrben és Kaposváron csökkent, a fővárosban enyhén mérséklődött, a többi településen pedig stagnált ez az arány.

A szakember tájékoztatása szerint tovább folytatódik az oltási program, eddig 4 714 992 embert oltottak be Magyarországon, közülük 2 749 235-en már a második adag vakcinát is megkapták. Eddig több mint 5 millió 76 ezren regisztráltak oltásra és 84 százalékuk meg is kapta azt. Folytatódik azoknak a 16–18 éveseknek a beoltása, akik már regisztráltak és időpontot is foglaltak. Galgóczi Ágnes továbbá arra is kitért, hogy korlátozott mennyiségben lehet még foglalni Szputnyik és AstraZeneca-oltásokat az időpontfoglalóban, és máig Pfizert is, annak, aki sms-t kapott.

Ami jó hír – folytatta –, hogy a ma újabb 330 ezer adag Pfizer-vakcina érkezett, hamarosan ezeket is meghirdetik a kórházak. A háziorvosok Sinopharm-, Janssen- és Moderna-vakcinákkal folytatják az oltást.

Az osztályvezető végül figyelmeztetett: a magas oltási arány még nem indokolja a járványügyi szabályok betartásának a mellőzését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.