Több, mint négymillió beoltott, csökkenő esetszámok

Folyamatosan csökken a koronavírussal azonosítottak száma, miközben az első oltást már több mint négymillióan megkapták, így ma újabb szolgáltatások nyithatnak meg a védettségi igazolvánnyal rendelkezők előtt. Magyarországon a lakosság 40,94 százaléka kapott legalább egy vakcinát, az uniós átlag 23,63 százalék.

2021. 05. 01. 10:27
null
Továbbra is fontos, hogy aki teheti, az jelentkezzen az oltásra MTI/Balázs Attila Fotó: Balázs Attila Forrás: MTI/Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 4 023 137 fő, közülük 1 948 728 fő már a második oltását is megkapta – olvasható a Koronavírus.gov.hu kormányzati oldalon. 1951 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 781 299 főre nőtt a beazonosított esetszám. Elhunyt 161 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 27 701 főre emelkedett.

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 517 026 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 236 572 főre csökkent.

5191 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 621-en vannak lélegeztetőgépen. Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli nyilatkozatában bejelentette, hogy újabb szakaszhatárhoz érkezünk a járvány elleni küzdelemben, miután a beoltottak száma átlépte a 4 milliót. Ezzel összhangban szombattól a kijárási tilalom kezdete éjfélre módosul, az üzletek és vendéglátóhelyek mostantól este 11 óráig lehetnek nyitva. A mai naptól számos szolgáltatás vehető igénybe védettségi igazolvánnyal.

A még oltásra váró regisztráltak az online időpontfoglalóban Sinopharm és AstraZeneca oltásokat tudnak jelenleg foglalni. Már a 16 -18 éveseknek is lehet regisztrálni oltásra.

A védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára mától megnyílnak a vendéglátóhelyek belső terei, a szállodák, a szabadidős létesítmények, az állatkertek, múzeumok, mozik, színházak, edzőtermek és sportesemények. A felsorolt helyeket rokon kíséretében kiskorúak is látogathatják. Az online időpontfoglaló honlapot ért terheléses támadás miatt előállt informatikai problémák elhárítása megtörtént. Szombat reggeltől újra lehet interneten időpontot foglalni. A védettségi igazolványok postázása folyamatos, és azt már az első oltás után kiállítják. Ha bármilyen probléma merülne fel a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban, azt ügyfélkapun keresztül vagy személyesen a kormányablakban lehet bejelenteni. Ha valaki a védettségi igazolvány kiállítása miatt szeretné ellenőrizni, hogy oltását a háziorvosa illetve oltóorvosa rögzítette-e az eeszt.gov.hu honlapon keresztül egyszerűen megteheti.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.