Újabb adag Pfizer-oltóanyag érkezik Magyarországra

Elhunyt 64, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 382 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, koronavirus.gov.hu2021. 05. 18. 10:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meghalt 64, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 382 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte ma a Koronavírus.gov.hu, kiemelve:

eddig 4 714 992 embert oltottak be Magyarországon, közülük 2 749 235-en már a második adag vakcinát is megkapták.

Az aktív fertőzöttek száma 128 714 fő. Kórházban 2197 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 251-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 16 088-an vannak, a mintavételek száma pedig 5 656 131-re nőtt. Kiemelték, már több mint 5 millió 76 ezren regisztráltak oltásra és 84 százalékuk meg is kapta azt. Folytatódik azoknak a 16–18 éveseknek a beoltása, akik már regisztráltak és időpontot is foglaltak. Arra kérik a regisztrált fiatalokat, hogy ne felejtsék otthon a szülői hozzájáruló nyilatkozatot.

Lehet még időpontot foglalni az oltásra

Korlátozott mennyiségben Szputnyik és AstraZeneca-vakcinára, valamint egy kevés Pfizer-oltóanyagra is foglalható időpont, annak, aki sms-t kapott. A Sinopharm-oltásokat továbbra is folyamatosan hirdetik a kórházak, köszönhetően a Magyarországra érkezett bőséges szállítmányoknak. Kitértek arra is:

a következő interneten foglalható Pfizer-oltásokat a mai Pfizer-szállítmány egy részéből tudják majd meghirdetni a kórházak.

A háziorvosok Sinopharm-, Janssen- és Moderna-vakcinákkal folytatják az oltást.

Letölthető az alkalmazás

Felhívták a figyelmet arra, hogy már le lehet tölteni azt a jelenleg tesztüzemben működő ingyenes mobilalkalmazást, amely igazolja az oltás tényét, lehetőséget adva a védettségi igazolvány kiváltására. A Google Play áruházban az EESZT alkalmazás, az App Store-ban pedig az EESZT Lakossági applikáció nagyban megkönnyíti mind a beoltottak, mind a sok embert fogadó szolgáltatók (például mozik, színházak, koncertek, fesztiválok, sport- és egyéb rendezvények szervezői vagy akár az éttermek) dolgát.

Azokon a helyeken, ahol a látogatás védettségi igazolványhoz kötött, a szolgáltató mostantól – a védettségi igazolvány felmutatása helyett – akár QR-kód-leolvasóval is ellenőrizheti, hogy a látogató beoltott-e – tették hozzá. Az újraindítás következő fokozata ötmillió beoltottnál várható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.