időjárás 20°C Apollónia 2022. július 7.
logo

A család mint intézmény fontos a költségvetés alkotóinak

Magyar Nemzet
2021.06.15. 10:14
A család mint intézmény fontos a költségvetés alkotóinak

Harrach Péter keddi napirend előtt felszólalásában arra hívta fel a figyelmet a paprlemantben, hogy 2778 milliárd forint jut jövőre családtámogatásra, ami a GDP öt százalékát teszi ki.

– A család mint intézmény fontos a költségvetés alkotóinak – hangsúlyozta a kereszténydemokrata képviselő

és emlékeztetett: a baloldal számára egy segély, a családi pótlék az elsődleges családtámogatási elem, a mostani kormány viszont a családi adókedvezményt helyezi előtérbe, ami munkajövedelemhez kötött. A segély nem motivál munkára, hanem egy igénytelen életformára csábít. Az adókedvezmény viszont munkára késztet, így annak eltérő a társadalmi hatása is – vélekedett Harrach Péter, és

arra hívta fel a figyelmet, hogy tíz év alatt háromezermilliárd forintot hagyott az adókedvezmény a családoknál.

Harrach Péter hangsúlyozta, hogy míg a segély nem motivál munkára, addig az adókedvezmény munkára késztet Fotó: MTI

Baloldal hatalomra kerülésekor a meglévő otthonteremtési programot és a családi adókedvezményt is eltörölte – emlékeztetett válaszában Zsigó Róbert, és hozzátette,

a Fidesz–KDNP-kormány családpolitikájának célja, hogy mindenki, aki szeretne, találjon munkát, és tudjon gyermeket nevelni.

Ennek érdekében az elmúlt években a csecsemőgondozásra fordított összeget a duplájára emelték, és bevezetik a százszázalékos csecsemőgondozási díjat, aminek révén a szülés utáni hat hónapban az édesanya nettó bevétele magasabb lesz, mint előtte – hangsúlyozta a családügyi államtitkár, és arról is beszélt, hogy a családi adókedvezmény egymillió családnak segít.

Zsigó Róbert szerint biztató eredményei vannak a kormány családpolitikájának, hiszen húsz százalékkal nőtt a gyermekvállalási kedv, a válások száma hatvanéves mélyponton, a házasságkötéseké viszont negyvenéves csúcson van.

Az államtitkár emlékeztetett: a baloldal kormányzásának utolsó évében kötötték a legkevesebb házasságot Magyarországon, és ez a tény jól mutatja a kormányok politikája közötti különbség eredményét.

Szócsaták az Országgyűlésben

Megválasztották Windisch Lászlót az ÁSZ elnökének

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.