A család mint intézmény fontos a költségvetés alkotóinak

Harrach Péter emlékeztetett rá, hogy 2778 milliárd forint jut jövőre családtámogatásra, ami a GDP öt százalékát teszi ki.

Magyar Nemzet
2021. 06. 15. 10:14
null
Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harrach Péter keddi napirend előtt felszólalásában arra hívta fel a figyelmet a paprlemantben, hogy 2778 milliárd forint jut jövőre családtámogatásra, ami a GDP öt százalékát teszi ki.

– A család mint intézmény fontos a költségvetés alkotóinak – hangsúlyozta a kereszténydemokrata képviselő

és emlékeztetett: a baloldal számára egy segély, a családi pótlék az elsődleges családtámogatási elem, a mostani kormány viszont a családi adókedvezményt helyezi előtérbe, ami munkajövedelemhez kötött. A segély nem motivál munkára, hanem egy igénytelen életformára csábít. Az adókedvezmény viszont munkára késztet, így annak eltérő a társadalmi hatása is – vélekedett Harrach Péter, és

arra hívta fel a figyelmet, hogy tíz év alatt háromezermilliárd forintot hagyott az adókedvezmény a családoknál.

Harrach Péter hangsúlyozta, hogy míg a segély nem motivál munkára, addig az adókedvezmény munkára késztet Fotó: MTI

Baloldal hatalomra kerülésekor a meglévő otthonteremtési programot és a családi adókedvezményt is eltörölte – emlékeztetett válaszában Zsigó Róbert, és hozzátette,

a Fidesz–KDNP-kormány családpolitikájának célja, hogy mindenki, aki szeretne, találjon munkát, és tudjon gyermeket nevelni.

Ennek érdekében az elmúlt években a csecsemőgondozásra fordított összeget a duplájára emelték, és bevezetik a százszázalékos csecsemőgondozási díjat, aminek révén a szülés utáni hat hónapban az édesanya nettó bevétele magasabb lesz, mint előtte – hangsúlyozta a családügyi államtitkár, és arról is beszélt, hogy a családi adókedvezmény egymillió családnak segít.

Zsigó Róbert szerint biztató eredményei vannak a kormány családpolitikájának, hiszen húsz százalékkal nőtt a gyermekvállalási kedv, a válások száma hatvanéves mélyponton, a házasságkötéseké viszont negyvenéves csúcson van.

Az államtitkár emlékeztetett: a baloldal kormányzásának utolsó évében kötötték a legkevesebb házasságot Magyarországon, és ez a tény jól mutatja a kormányok politikája közötti különbség eredményét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.