időjárás 19°C Orbán 2022. május 25.
logo

Álhírt közölt az Index, minden vakcinát elfogadnak a prágai hotelek

Forrás: Hír TV
2021.06.01. 13:16
Álhírt közölt az Index, minden vakcinát elfogadnak a prágai hotelek

Újabb álhír: nem igaz, hogy az orosz vakcinával beoltottak nem foglalhatnak szállást Csehországban. A hétvégén az Index közölt egy cikket arról, hogy a prágai Hilton nem fogadta a Szputnyik V-vel beoltott magyar utazókat. A Hír TV utánajárt: mint kiderült, a szálloda nem tesz különbséget a vakcinák között.

„Hiába utazhatunk szabadon, ha nem jó az oltásunk” – közölte az Indexszel egy olyan magyar pár, akik bevallásuk szerint azért nem szállhattak meg a prágai Hiltonban, mert orosz vakcinát kaptak. A cikk szerint a hotel arról tájékoztatta őket, hogy csak a Csehországban engedélyezett oltásokat fogadják el.

Nem erről számolt be a Hír TV-nek a szóban forgó hotel munkatársa. Riporterünk a szálloda foglalási osztályától azt a tájékoztatást kapta, hogy az üdülőhely oltás hiánya vagy 14 napon belüli oltás esetében negatív tesztet kér, míg 14 napon túli oltás esetében az azt igazoló dokumentumot kérik.

Az oltások között pedig nem tesznek semmilyen különbséget.

Csehországban hétfőtől kezdve minden üzlet és szolgáltatás megnyílhat. Az üzletekben azonban marad a maszkviselési kötelezettség, a vendéglőkben pedig oltási igazolványt kell felmutatni. A prágai kormány április 12-től fokozatosan enyhítette a korlátozó intézkedéseket, sokan azonban nem voltak elégedettek ennek ütemével, ezért a legfelsőbb bírósághoz fordultak. A bírói testület jóváhagyta a beadványt, így a kormány a korlátozások gyorsabb eltörlésére kényszerült.

Csehországban folyamatosan oltják az állampolgárokat, ám az uniós országok között csak a 23. helyen áll. Jó hír azonban a cseheknek, hogy már a 16 évesek is jelentkezhetnek oltásra.

Franciaországban legkorábban június végén szüntethetik meg a kijárási korlátozást, ami jelenleg este 9 órától reggel 6 óráig érvényes.

Egy hónappal azután, hogy Magyarországban ismét megnyithattak az éttermek belső terei és a kulturális létesítmények, a párizsi kormány is lazításokat vezetett be: a vendéglátóhelyek, sportlétesítmények és múzeumok május 19-én újranyitottak. A teraszok nyitása pedig ugyancsak egy hónapot késett hazánkhoz képest.

A nyugat-európai országban a lakosságnak körülbelül 16 százaléka kapta már meg az ellenszer mindkét dózisát, egyelőre itt is csak a kockázati csoportba tartozókat oltják.

Németországban még mindig érvényben van a szövetségi korona-vészfékrendszer.

Ennek értelmében azokban a térségekben, ahol a fertőzöttségi ráta 100 fölött van, este 10 órától reggel 5 óráig kijárási tilalom marad érvényben, az iskolákban pedig váltott oktatás van. A lakosok tehát kizárólag munkavégzés, egészségügyi okok, egyéni séta vagy sport végzése céljából hagyhatják el otthonaikat. Jelenleg összesen hat ilyen körzet van az országban.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: Hír TV