Árnyékolókkal védik a hőségtől a budapestieket

„A klímaváltozás és az azzal járó globális felmelegedés hatásait felismerve Budapest idén nyáron is óvja városlakóit a kánikulában. Ahogy tavaly, idén is hűsítőszigeteket állít fel június 18. és szeptember 15. között, melyek árnyékot nyújtanak az extrém hőség ellen” – írja közleményében a Főpolgármesteri Hivatal. A Karácsony Gergely vezette budapesti Városháza tizenkét ivókutat is létesít, „ezzel is arra ösztönözve a lakosságot, hogy palackos vizek vásárlása helyett töltsék újra kulacsaikat”.

2021. 06. 18. 17:40
null
Tavaly még Dorosz Dáviddal együtt avatta fel a Blaha Lujza téren a hűsítő szigetet a főpolgármester. Fotó: Dorosz Dávid Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2019-ben megválasztott baloldali városvezetés egyik első intézkedéseként klímavészhelyzetet hirdetett Budapesten, majd új budapesti klímastratégiát fogadott el – emlékeztetnek a hivatali közleményben. Karácsony Gergely hivatala szerint a főváros meghatározta azokat a lépéseket, amelyeket a következő évtizedben meg kell tenni annak érdekében, hogy mérsékelni lehessen a klímaváltozás hatásait. „A budapestieket a kánikula fokozottan érinti, a rekkenő hőségben az utcák hőkatlanná válnak. A fővárosi önkormányzat és a tulajdonában álló közszolgáltatók közös célja, hogy ezt a helyzetet hatékony intézkedésekkel enyhítsék” – írják közleményükben.

https://www.facebook.com/doroszdavidhu/photos/a.3731300856896624/3731301010229942

Szerintük ennek egyik módja a közterek árnyékolása nyáron, ezért a fővárosi önkormányzat a Főkerttel közösen hűsítőszigeteket állít fel a forgalmas, nyaranta felforrósodó tereken.

A tájékoztatás szerint az első szigetet a Boráros téren vehetik birtokba a látogatók. Arról is írnak, hogy hosszú távú megoldásokkal is enyhítenék a globális felmelegedés hatásait, példaként pedig a Tarlós-érában elindított Blaha Lujza tér rekonstrukciót hozzák fel. Tavaly itt is hűsítősziget nyújtott árnyékot, idén viszont megkezdődik a tér megújítása, ahol a tervezésnél az árnyékolás és a hűsítés is szempont volt – mutatnak rá. – A tér befásítása hosszú távon árnyékosabbá teszi majd a Blaha Lujza teret – bizonygatják.

A Blaha Lujza tér látványterve a Rákóczi úti fasorral
Fotó: Építész Stúdió

A Hűsítő Budapestnek nevezett program másik eleme az ivókutak létesítése – derül ki a közleményből. A főváros vezetése szerint a csapvíz nemcsak egészségügyi okokból, de a környezetvédelem miatt is fontos, hiszen fogyasztásával nem szükséges műanyag palackos vizet vásárolnunk.

A tavaly a metróaluljárókban a kocsik klímával felszerelése helyett létesített ivókutak mellett idén nyáron újabbak létesülnek a hivatal ígérete szerint.

– A fővárosi önkormányzat a vízművekkel közösen a tavaly kialakított 22 ivókút mellett idén 12 kúttal növeli azok számát a város számos pontján – írják. Az egyik új víznyerő pont a pesti rakparton lesz, a Margit híd és Kossuth tér között, nyárra az autóforgalom elől elzárt, sétálószakaszán lesz. Az ivókutak pontos helyszíne a Husito.budapest.hu oldalon érhető el.

„Mindezek mellett a fővárosi önkormányzat aktívan dolgozik azért, hogy a közszolgáltatók által hagyományosan végzett hőségenyhítési tevékenységek, mint az utak, parkok, sínek locsolása, a forróság által leginkább sújtott lakóövezeti területekre koncentrálódjon” – bizonygatja Karácsony Gergely hivatala.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.