Elemér 2024. február 28.
logo

Az Európai Néppárt cáfolja Jakab Pétert

Judi Tamara (Brüsszel)
2021.06.04. 14:15
Az Európai Néppárt cáfolja Jakab Pétert

– Semmiféle tárgyalás nincs az Európai Néppárt és a Jobbik között

– így reagált a Magyar Nemzet megkeresésére az Európai Néppárt (EPP) sajtószolgálata, miután Jakab Péter, a Jobbik elnöke és miniszterelnök-jelöltje egy friss interjúban arról beszélt: el tudja képzelni, hogy a 2022-es választásokat követően a párt csatlakozik Európa legnagyobb pártcsaládjához, az erre irányuló diplomáciai közeledések pedig „nem egyoldalúak”. Az EPP cáfolta a felvetést, és arról már nem is bocsátkoztak találgatásokba, hogy Jakab miféle diplomáciai közeledésről beszélt.

Hölvényi György, a KDNP európai parlamenti képviselője, a néppárti frakció egyetlen magyar tagja a Magyar Nemzet kérdésére a történtekkel kapcsolatban elmondta:

– Az Európai Néppárt csakis ezt a választ adhatta, hiszen a világ nem fordult a feje tetejére!

Hölvényi György felszólal egy Európai Néppárt rendezte konferencián Fotó: Kurucz Árpád

Sokadszorra mondanak nemet

A Jobbik és az EPP potenciális közeledéséről azután jelentek meg újfent sajtóhírek, hogy a Fidesz idén tavasszal előbb a párt európai parlamenti frakcióját, majd magát a pártcsaládot is elhagyta. Akkor az EPP frakciója hessegette el a Jobbikkal való együttműködésről szóló találgatásokat. Pedro López de Pablo szóvivő a 168 Órának nyilatkozva egyenesen lehetetlennek nevezte, hogy megszavaznák az EP-ben független Gyöngyösi Márton felvételét a politikai csoportba.

Emlékezetes az is, hogy az év elején a világ kereszténydemokrata erőit – így a hazai kormánypártokat és az Európai Néppártot – tömörítő Centrista Demokrata Internacionálé (CDI) határozatban ítélte el a magyarországi baloldali pártok együttműködését a Jobbikkal. Mint írták, a CDI elítél minden, az európai szocialista és liberális pártok és az idegengyűlölő, antiszemita és Európa-ellenes szélsőséges mozgalmak közötti együttműködést, és egyben

elítéli kifejezetten a magyarországi baloldalt, amiért választási szövetségre lépett az antiszemita és rasszista ideológiájáról ismert Jobbikkal

A Jobbik 2009 óta delegál képviselőket az uniós parlamentbe, a politikusaik mindenkor a függetlenek soraiban ültek.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.