Bakondi György: Minden európai útvonalon nő a migrációs nyomás

Amíg Európa nem zárja le a külső határait, addig mindig lesznek, akik illegálisan próbálnak bejutni – fogalmazott Bakondi György szerdán a Kossuth rádióban. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint valamennyi európai útvonalon nőtt a migrációs nyomás.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 06. 02. 11:15
Az EU a kényszer-betelepítést erőlteti, ezért a népszavazásra nagyobb szükség van, mint valaha
Egyre több illegális bevándorló érkezik hazánk déli határához. Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Marokkó és Spanyolország közötti politikai vitát kihasználva egyre többen érkeznek Spanyolországon át illegálisan Európába – mondta el Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A biztonságpolitikai szakember hozzátette, hasonló a helyzet az olaszországi migrációs útvonalon is.

A Földközi-tengeren két fő útvonal vezet Európába.
Fotó: MTI/AP

Bakondi György elmondta, a két ország tárgyalást kezdeményezett a migrációs helyzetről az Európa Tanácsban, ami azért időszerű, mert most formálódik az EU migrációs stratégiája.

A Törökországból kiinduló migrációs útvonalról azt közölte, hogy az ottani helyzetet nagyban befolyásolja a török–görög kapcsolat alakulása, ami jelenleg változó intenzitású politikai feszültségekkel terhelt. Ezért ez a migrációs útvonal is leterhelt, és ezen keresztül érkeznek a legtöbben a magyar határhoz.

Idén több mint 38 ezer illegális bevándorlót fogtak el a magyar hatóságok, a tavalyi azonos időszakban ez a szám csak mintegy tízezer volt.

Egyre több illegális bevándorló érkezik hazánk déli határához.
Fotó: MTI

Bakondi György úgy fogalmazott, Magyarország ebben a kérdésben egyértelmű álláspontra helyezkedett: „nem akarunk együtt élni olyanokkal, akiket ide küld az Európai Uniónak egy szervezete azzal, hogy tartsuk el őket. Mi úgy gondoljuk, hogy akik ide, Magyarországra belépnek, azok nem lehetnek jogellenes határátlépők, nem lehetnek a szervezett bűnözés által szállított személyek. Ide az léphet be, akinek a hatóságok engedélyt adtak.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.