időjárás 18°C Amália 2022. október 7.
logo

Bakondi György: Minden európai útvonalon nő a migrációs nyomás

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.06.02. 11:15
Bakondi György: Minden európai útvonalon nő a migrációs nyomás

Amíg Európa nem zárja le a külső határait, addig mindig lesznek, akik illegálisan próbálnak bejutni – fogalmazott Bakondi György szerdán a Kossuth rádióban. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint valamennyi európai útvonalon nőtt a migrációs nyomás.

A Marokkó és Spanyolország közötti politikai vitát kihasználva egyre többen érkeznek Spanyolországon át illegálisan Európába – mondta el Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A biztonságpolitikai szakember hozzátette, hasonló a helyzet az olaszországi migrációs útvonalon is.

A Földközi-tengeren két fő útvonal vezet Európába.
Fotó: MTI/AP

Bakondi György elmondta, a két ország tárgyalást kezdeményezett a migrációs helyzetről az Európa Tanácsban, ami azért időszerű, mert most formálódik az EU migrációs stratégiája.

A Törökországból kiinduló migrációs útvonalról azt közölte, hogy az ottani helyzetet nagyban befolyásolja a török–görög kapcsolat alakulása, ami jelenleg változó intenzitású politikai feszültségekkel terhelt. Ezért ez a migrációs útvonal is leterhelt, és ezen keresztül érkeznek a legtöbben a magyar határhoz.

Idén több mint 38 ezer illegális bevándorlót fogtak el a magyar hatóságok, a tavalyi azonos időszakban ez a szám csak mintegy tízezer volt.

Egyre több illegális bevándorló érkezik hazánk déli határához.
Fotó: MTI

Bakondi György úgy fogalmazott, Magyarország ebben a kérdésben egyértelmű álláspontra helyezkedett: „nem akarunk együtt élni olyanokkal, akiket ide küld az Európai Uniónak egy szervezete azzal, hogy tartsuk el őket. Mi úgy gondoljuk, hogy akik ide, Magyarországra belépnek, azok nem lehetnek jogellenes határátlépők, nem lehetnek a szervezett bűnözés által szállított személyek. Ide az léphet be, akinek a hatóságok engedélyt adtak.”

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.