Elkezdődött a 12–15 évesek oltása – íme a részletek

Az operatív törzs bejelentette: mostantól falunapot is lehet szervezni, ahol életkorra való tekintet nélkül 1500 fő lehet jelen.

2021. 06. 11. 13:21
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkezdődött a 12–15 évesek oltásának regisztrációja – tájékoztatott a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője az operatív törzs pénteki tájékoztatóján. Galgóczi Ágnes elmondta:

a szülőknek a Vakcinainfo.gov.hu weboldalon kell regisztrálniuk a gyermekek adataival. Az online regisztráció során meg kell adni a gyermek nevét, életkorát, TAJ-számát, lakcímét és a szülő elérhetőségeit. A regisztráció néhány napos átfutási idő után élessé válik, és attól kezdve közvetlenül foglalható időpont a kórházi oltópontokra.

A Pfizer-vakcina felvételét emellett a háziorvosnál is igényelhetik, viszont ebben az esetben annyi gyermeknek kell összegyűlnie, hogy egy ampullából az összes kinyerhető adag beadható legyen.

Hozzátette, ha a gyermeknek valamilyen krónikus betegsége van, az oltás előtt érdemes a kezelőorvossal konzultálni.

A szakember megerősítette, hogy a védelmi intézkedéseknek és a védőoltásoknak köszönhetően a járvány véget ért. Ezt igazolja az is, hogy a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja már megközelíti a tavaly nyáron mért átlagértéket, növekedést pedig egyik vizsgált városban sem tapasztaltak. Galgóczi Ágnes ugyanakkor figyelmeztetett, hogy

a vírusokra és a légúton terjedő kórokozókra, így a koronavírusra is jellemző az őszi, a téli és a tavaszi szezonális időszak, ami előrevetítheti, hogy ősszel újabb fertőzések alakulhatnak ki.

Annak érdekében pedig, hogy ezt megelőzzük, folytatni kell az oltási programot – szögezte le.

A járványügyi osztályvezető beszámolóját követően az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese bejelentette:

mostantól falunapot is lehet szervezni, ahol életkorra való tekintet nélkül 1500 fő lehet jelen.

A rendezvényen a koronavírus ellen nem védett személy is részt vehet. Kiss Róbert kiemelte, hogy a könnyítő intézkedések bevezetése a zenés-táncos rendezvényekre is vonatkozik, amelyeken mostantól védettségi igazolvánnyal bárki részt vehet.

A rendőr alezredes továbbá megerősítette: a védettségi igazolványok kölcsönös elfogadásáról Magyarországnak immár 16 állammal kétoldalú, Romániával pedig egyoldalú megállapodást sikerült kötnie. A védettségi igazolványok kölcsönös elfogadásáról szóló kétoldalú megállapodások kiegészülnek az Albán Köztársasággal, a Marokkói Királysággal, illetve tegnap óta már Ukrajnával is.

Kiss Róbert végül bejelentette, hogy

megszűnik az operatív törzs tájékoztatója, járványügyi adatokat pedig csak hétköznap közölnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.