Gulyás: A demokratikus rendszerváltoztatás nemzeti teljesítmény volt

Kónya Imre legújabb könyvének a bemutatóján méltatta a magyarországi rendszerváltás sikerét Gulyás Gergely, egyúttal kiemelve a szerző érdemeit a demokratikus átmenet folyamatában.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 06. 21. 20:04
GULYÁS Gergely
Sopron, 2020. október 8. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter beszédet mond a mintegy kétmilliárd forintból felújított Lenck-villa átadóünnepségén Sopronban 2020. október 8-án. MTI/Filep István Fotó: Filep István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Fontos, hogy a magyar nyilvánosság legszélesebb körében sikerüljön tudatosítani: Magyarország számára az 1989–1990-es demokratikus rendszerváltoztatás egy nemzeti teljesítmény volt, ami ahhoz járult hozzá, hogy ma is szabadságban és demokráciában élhetünk

– mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Kónya Imre egykori belügyminiszter, MDF-es politikus Megadatott című kötetének hétfői budapesti bemutatóján.

A Magyar Polgári Együttműködés Egyesület kiadásában megjelent kötetről a miniszter azt mondta: Kónya Imre a politizáló közösségnek azt a feladatát teljesíti, hogy a tapasztalatait közkinccsé teszi. A mostani könyv megjelenése szimbolikus időpontban történik, mivel pár napja volt a 30. évfordulója, hogy az utolsó szovjet katona is elhagyta Magyarországot.

Gulyás Gergely értékelése szerint a rendszerváltoztatás időszakában sokan sokféleképpen ítélték meg a történteket, de ma már megvan a történelmi távlat, már mértékadó módon meg lehet ítélni mindazt, ami 1989–90–91-ben és az első szabadon választott kormány időszakában történt.

– Nem mondjuk ki elégszer és világosan, hogy az elmúlt másfél évszázad történelmi fordulópontjai közül ez az egyetlen olyan, amely egyértelműen pozitív volt Magyarország számára, amely rabságból a szabadságba, népköztársaságból a köztársaságba, diktatúrából a demokráciába vezetett

– fogalmazott a miniszter, hozzátéve: nincs felettünk olyan külső hatalom, amelynek az utasításait teljesíteni kellene. Kónya Imrét az időszak hírmondójának nevezte, hozzáfűzve: akkoriban az MDF vezetői közül a fiatalabb generációhoz tartozott.

– Európa-szerte is egyedülálló, hogy akik egyébként a rendszerváltoztatás aktív alakítói voltak, azok ma is a magyar államéletben meghatározó szerepet vállalnak

– fogalmazott Gulyás Gergely, utalva arra, hogy mindhárom közjogi méltóság ebbe a körbe sorolható, és a jelenlegi Országgyűlésben is sok olyan fideszes politikus van, aki már a kerekasztal időszakában is aktív volt. A miniszter szerint ez a sajátosság senkit sem tart vissza azoktól a méltánytalan vádaktól, amik az elnyomásra, demokráciahiányra, a különvélemények iránti tolerancia hiányára vonatkoznak.

– A rendszerváltás első szakasza daliás időszak volt, amikor még képesek voltak a politikusok túltenni magukat ezeken a zsigeri ellentéteken, az örökölt népi-urbánus ellentéten, és össze tudtak fogni az ország érdekében

– emlékezett Kónya Imre, majd hozzátette: a rendszerváltozás nemcsak azért kiemelkedő időszaka a magyar történelemnek, mert egy vér nélküli győztes forradalom zajlott, hanem azért is, mert a cselekvő emberek túl tudták magukat tenni egyéb érdekeken.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.