időjárás 3°C Nándor 2021. October 19.
logo

Gulyás Gergely: Jó volt magyarnak lenni az Eb alatt

Elek Nikoletta, Kreft-Horváth Márk
2021.06.24. 10:43
Gulyás Gergely: Jó volt magyarnak lenni az Eb alatt

Szemben más országokkal, ahol a politikát és a sportot megpróbálják összekeverni, a magyar kormány nem tesz mást, mint gratulál a válogatottnak – mondta Gulyás Gergely csütörtökön a Kormányinfón, és arról is beszélt, hogy a kormány úgy döntött, hogy 5,5 millió beoltottnál megszüntetik a kötelező maszkhasználatot. A miniszter hangsúlyozta, hogy július elsejétől az EU-s zöld útlevél elérhető lesz itthon is.

– Jó volt magyarnak lenni tegnap a németek elleni meccs ideje, és az egész Eb alatt – mondta Gulyás Gergely csütörtökön a Kormányinfón, és kifejtette: szemben más országokkal, ahol a politikát és a sportot megpróbálják összekeverni, a magyar kormány nem tesz mást, mint gratulál a válogatottnak.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról is beszélt, nem akármilyen teljesítmény, hogy a világ öt legerősebb válogatottjából három ellen játszva majdnem sikerült a magyar csapatnak továbbjutnia a csoportból.

Búcsút inthetünk a maszkoknak

Az újraindításért felelős operatív törzs javaslatait hallgatták meg a tegnapi kormányülésen, ezek hatására

a kormány úgy döntött, hogy 5,5 millió beoltottnál megszüntetik a kötelező maszkhasználatot, az a belső helyiségekben sem lesz szükséges.

Nem kell védettségi igazolvány, éttermekbe, fürdőkbe, de tömegrendezvényeken továbbra is szükség lesz a plasztikkártyára, az éjjeli szórakozóhelyekre is – sorolta Gulyás Gergely.

A határokon az átjárás helyreállt, a legtöbb irányba a schengeni zónában megszokott módon lehet átkelni. Románia, Horvátország és Szerbia esetén a korábbi szabályok szerint áll helyre a határellenőrzés, egyedül Ukrajna felé nem lesz enyhítés egyelőre – magyarázta a miniszter.

Hozzátette: július elsejétől az EU-s zöld útlevél elérhető lesz itthon is. Kormányablakban vagy ügyfélkapun keresztül lesz hozzáférhető. Három okkal állítható ki az uniós igazolvány: betegségen való átesettség, PCR-teszt és oltás.

– A szomszédos országokba és a legnépszerűbb nyaralóhelyekre enélkül is lehet utazni – hívta fel a figyelmet Gulyás Gergely, hozzátéve, ezen államok besorolása szerint Magyarország a zöld zónában van, csökkennek a számok.

Gulyás Gergely elmondta, öt és fél millió beoltott fölött megszűnik a kötelező maszkhasználat
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Jövő héten kezdődik a nemzeti konzultáció is – jelentette ki a miniszter. Magyarországnak fel kell készülnie a járványok és a népvándorlás korára. Minimálbér, adó-visszatérítés, hitelmoratórium és a gyermekek védelméről szóló törvény is része lesz a konzultációnak – árult el egy újdonságot a miniszter.

A gyermekek szexuális nevelése a szülő feladata

– A pedofília elleni törvény nem a melegekről, hanem a gyermekek védelméről szól, a gyermekek szexuális nevelése a szülő feladata, ebbe más nem avatkozhat bele. Magyarországon a felnőttek életébe senki nem szól bele, mindenki úgy él ahogy akar –

tisztázta Gulyás Gergely a nemzetközi érdeklődésre válaszul.

– Magyarország visszautasítja a támadásokat, a magyar törvény összhangban van az uniós alapjogokkal, csak a gyerekekre vonatkozik – idézett egy tegnap elfogadott kormányzati állásfoglalásból Gulyás Gergely, aki az európai charta vonatkozó paragrafusát is felolvasta a sajtótájékoztatón.

A tárcavezető a Magyar Nemzet kérdésére, miszerint megadná-e a kormány a hozzájárulást a dugódíj bevezetéséhez, ha a főváros kezdeményezné annak bevezetését, közölte:

– A főváros ennek a felét már sikeresen elérte, hiszen dugó már van, de hogy ezért még díjat is szedjenek, mi nem támogatjuk.

Matolcsy György azon felvetésére, hogy a túl magasra tervezett költségvetési hiány miatt erős pénzügyi támadás érheti hazánkat, Gulyás Gergely kifejtette: – Tisztázni kell, hogy kinek mi a feladata, hiszen a jegybank függetlensége a rendszerváltoztatás óta egy fontos alapelv. A jegybank feladata az infláció elleni küzdelem. Az ehhez szükséges eszközök rendelkezésre állnak. Egy konkrét kérdésben van vita a jegybank és a kormány között, ez pedig a hitelmoratórium meghosszabbítása, ebben a kérdésben a nemzeti konzultáció eredményét várjuk. Ami a költségvetési hiányt illeti – folytatta –, idehaza a 2022-es hiánycél már ismert, míg a többi országban nem áll rendelkezésre még elfogadott költségvetés. Mi azt látjuk, hogy az alacsony költségvetési hiányhoz való visszatérés, nálunk 2024-ben megvalósul, ezzel EU-ban az élmezőnybe tartozunk. Ha a konvergenciaprogramokból indulunk ki, akkor azt az állítást tehát nem tartjuk megalapozottnak, hogy a jövő évi 5,9 százalékos magyar hiány magas lenne, mert vannak országok, amelyek konvergenciaprogramok alapján még 2024-re is hasonló hiány terveznek – fejtette ki a miniszter.

Nyaralhatunk majd külföldön keleti oltással

Gulyás Gergely lapunk kérdésére továbbá elmondta: mivel a mai tudásunk szerint olyan variánsa a vírusnak nincsen, amely ellen a vakcinák ne adnának védelmet, ezért augusztus huszadikán meg lehet tartani a tűzijátékot.

A főváros tervben lévő villamosbeszerzéséről Gulyás Gergely azt mondta, nem biztos, hogy rosszak a harmincéves járművek, azt tartja hibának, hogy akik korábban hőmérővel demonstráltak a metrókocsikban, most klíma nélküli villamosokat készülnek venni.

– A pedofiltörvény módosítását nem tervezik, de a konzultáció eredményeit figyelembe fogják venni – válaszolta egy kérdésre Gulyás Gergely.

Abban is bízik a kormány, hogy a józan ész és az értelem nem veszett ki még teljesen Brüsszelből sem. A miniszter arról beszélt, hogy el kell olvassák a törvényt, és akkor bízhatnak a világos szavak értelmében. – Ha az Európai Bizottság nem jogi alapelveket követ, hanem politikai célokat, akkor vállaljuk az ezzel kapcsolatos vitát.

Akiket Szputnyik vakcinával oltottak, annak megvédték az életét – tett tisztába Gulyás Gergely egy az utazás kérdéseit feszegető felvetést. Szerinte a külföldi nyaralás a keleti vakcinákkal is megoldható lesz majd.

A harmadik oltásról azt mondta, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ fog döntést hozni. Müller Cecíliáék vizsgálják, hogy mennyi időre ad védettséget az oltás.

Gulyás Gergely kijelentette, virológiai kérdésekben nem a kormány dönt Magyarországon, hanem a szakemberek.

A miniszterelnök tegnapi brüsszeli útjáról Gulyás Gergely annyit mondott, örülnek neki, hogy találkozott Giorgia Melonival, akinek pártja az egyik legnagyobb olasz jobboldali párt.

Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta: a magyar vakcinagyár 2022 végére tud termelni, és képes lesz magyar oltóanyagot, bérgyártásban pedig bármilyen típusú vakcinát gyártani.

Gulyás Gergely arról is szólt, hogy külön kampány nem indul a 12 év fölötti gyerekek beoltására, hiszen ez a szülő döntése kell hogy legyen. Hozzátette: egyelőre azt látjuk, hogy az egész vírus és valamennyi mutánsa a gyerekekre volt legkevésbé veszélyes.

Arra, hogy a kormány a 2022-es győzelme esetén bevállal-e egy nagyobb egészségügyi reformot, hangsúlyozta: ha az egészségügyben változtatásokról beszélünk, akkor ennek döntő része mögöttünk van, nem előttünk.

Az van biztonságban, aki beoltattja magát

A Fővárosi Nagycirkusz felújításával kapcsolatban elmondta: miután az új helyszínt a Podmaniczky utca mellett Niedermüller Péter polgármester nem támogatja, akkor az intézményt a jelenlegi helyén kell felújítani.

A jövő évi inflációról Gulyás Gergely azt mondta, hogy a jegybank és a kormány között világos a munkamegosztás. A vita a két szereplő között a világon mindenhol folyik Gulyás szerint. A gazdaságélénkítés ugyanis inflációhoz fog vezetni. – Előállhatnak olyan helyzetek, amikor a jegybankkal való véleménykülönbség a helyzetből adódik – mondta a miniszter, aki a három-négy százalék közötti inflációt tarthatónak véli a jövő évre.

Az oltakozási kedv lassulásáról szóló kérdésre azt válaszolta Gulyás Gergely, hogy a virológusok szerint az oltóanyag minden variáns ellen véd. A miniszter szerint a kormány feladata véget ért akkor, amikor több vakcina vált elérhetővé, mint ahányan oltakozni szeretnének.

– Biztonságban az van, aki beoltatja magát –- jegyezte meg sokadszorra Gulyás Gergely. – Jó lenne, ha nyolcmillióan beoltanák magukat, vannak már oltóbuszok is, mindent megteszünk, de mindenki felelős önmagáért – magyarázta a miniszter. – Aki nem oltatja be magát, az valószínűleg meg fog betegedni, és a betegségbe bele is halhat

– tette hozzá Gulyás Gergely.

– A bajor és német hatóságok barátságtalanul, a jogszerűség határát súrolva jártak el a tegnapi német–magyar meccs előtt a magyar szurkolókkal szemben – jelentette ki a Miniszterelnökség vezetője. – Létező probléma a véleményszabadság válsága, folyik a vita – mondta Gulyás Gergely, aki szerint Európa afelé tart, hogy mindenki gondolja ugyanazt, ezért támadnak minket most a pedofilellenes törvény kapcsán. A miniszter szerint a magyar kormány élettársként biztosítja a homoszexuálisok együttélési jogát, ha kisebbséget ér támadás, azt szigorúbban bírálják el, van kártérítési igény is – sorolta egy kérdésre válaszolva Gulyás Gergely.

A miniszter szerint továbbra is csak az tudhatja magát biztonságban, aki beoltatja magát
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Karácsonyék támogatják a migrációt

Azzal kapcsolatban, hogy a Karácsony Gergely Die Weltnek tett nyilatkozatában bevándorlásellenes hangot ütött meg, a tárcavezető úgy reagált:

Karácsony pártja, és azok a pártok, amelyeknek a miniszterelnök-jelöltje akar lenni egyértelműen a migrációt támogatják.

Nem csupán elmondták ezt többször és több helyen, hanem a nemzetközi küzdelmekben – ahol a kormány mindent megtett az illegális migráció feltartóztatásáért – soha nem álltak a kormány oldalán és mindent megtettek ez ellen. Az, hogy a Karácsony mit mond, és mennyire egyeztethető össze az általa képviselni szándékozott pártok vagy a saját korábbi véleményével és mennyire várható tőle kiállás például egy uniós vitában, ezt mindenki meg tudja ítélni saját maga is – vélekedett a miniszter.

Arra a felvetésre, hogy gondolkodik-e a kormány azon, hogy egy újabb oltás felvételét készítsék elő azok számára, akiknél két dózis beadása után sem termelődött elegendő ellenanyag, közölte: – Minden ilyen jellegű döntés akkor valósul meg, ha egyhangú támogatás áll mögötte. Mivel emögött orvosi viták vannak, ezt nekik kell eldönteniük. A kormány arra tud hagyatkozni, amit Nemzeti Népegészségügyi Központ mond, illetve azokat a statisztikákat veszik számításba, amelyek azt mutatják, hogy aki megkapta az oltásokat, utána védettséget szerzett és nagyon csekély arányban betegszenek meg. Ezért mondjuk azt, hogy aki két oltást kapott, az védettséget élvez. Gulyás Gergely ugyanakkor hozzátette: ha szükség van a harmadik oltás felvételére, akkor ennek sincs akadálya, hiszen elegendő mennyiségű vakcina áll rendelkezésre.

Nincs járványügyi következményE az EB-meccseknek

– A telt házas budapesti Eb-meccseknek pillanatnyilag nincs járványügyi következménye – válaszolta egy kérdésre Gulyás Gergely. Elmondta: meccsre csak védettségi igazolvánnyal lehetett menni, így nem is valószínű, hogy lesz emelkedés a számokban.

A gyermekvédelmi pedofilellenes törvényről azt mondta, hogy végrehajtási rendeletek és a szakma egyeztetése fogja meghozni a részletes szabályozást.

Az Országos Kórház Főigazgatóság dolgozik azokon a szabályokon, amelyek az orvosi ügyeletet fogják rendezni. – A hálapénz büntetésével kapcsolatosan még nem állnak rendelkezésre adatok – mondta el Gulyás Gergely.

– Együttérzésükről biztosítják az autósokat – mondta Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy a főváros vezetésének dolga a forgalom megszervezése. A kialakult állapot szerinte környezetvédelmi szempontból is katasztrófa. A miniszter szerint a Lánchíd már készen lenne, ha Tarlós István a hivatalában marad 2019-ben, a kétsávos utak egysávosításának pedig még nagyobb dugó lesz a következménye. Gulyás Gergely megerősítette, hogy az ekkora nagyságú dugók kialakulása Karácsony Gergely megválasztásának egyenes következménye.

Gulyás Gergely szerint az a helyes, hogyha diplomához kell nyelvvizsga, a mentesség a koronavírus miatt indokolt csak. Azt is kijelentette, hogy a személyes jelenléttel zajló oktatás a legjobb megoldás. – Ha lesz javaslat a hibrid oktatásra, akkor meg kell majd fontolni – tette hozzá a miniszter, bár szerinte, ha újra berobbanna a vírus, valószínűleg zárni kellene az iskolákat.

– A kormány még a nyári szünet előtt fog foglalkozni az infláció kérdésével, de most még minden bizonytalan – válaszolta a nyugdíjak emelésével kapcsolatos kérdésre Gulyás Gergely.

Elindult a vita az unió jövőjéről

A rozsdaövezeti építkezéseknek városrehabilitációs funkciója is van, jól kell megválasztani, hogy mely területeket minősítenek rozsdaövezetté. Az építési áfa egyébként 2023 végéig lesz ötszázalékos a jelenlegi tervek szerint.

A hitelszerződésekbe az állam nem akar belenyúlni – tette világossá a miniszter egy hitelmoratóriumot érintő kérdésre. Gulyás szerint mindenki szabadon dönthet, meddig marad benne a kedvezményben, vannak olyan cégek, főleg a szolgáltatásban, amelyek számára életmentő lehet a moratórium a válság után.

– Elindult a vita az unió jövőjéről, Magyarország ebben a V4-ekkel egyeztet, de bárki mással is kész a tárgyalásra – válaszolta a miniszterelnök múltheti beszédéről szóló kérdésre Gulyás Gergely, aki osztja azt az állítást, hogy az Európai Parlament egy probléma, árt az EU tevékenységének, hátráltatja azt.

Az autópályák koncesszióba adásáról Gulyás Gergely elmondta: a cél az, hogy Magyarországnak ne legyen olyan pontja, ahonnan harminc perc alatt autópálya nem érhető el. – Az EU útépítésre pénzt nem ad, ezért forrást kell bevonni – fejtegette a miniszter, elismerve, hogy a koncesszió negatív kicsengésű szó a magyar politikában, mert a baloldal kedvezőtlen feltételekkel kötött ilyeneket. – De ezt lehet jól is csinálni; ki kell zárni az árfolyamkockázatot, és rájuk kell terhelni a működtetés költségeit is – magyarázta a Miniszterelnökség vezetője. Tíz éven belül minden tervezett szakasz megépülhetne, hogyha a koncesszió megvalósulhatna, anélkül, hogy más családtámogatásokról vagy nyugdíjkiegészítés kifizetéséről mondana le az állam. – Jelenleg Zalaegerszeg, Békéscsaba és Kaposvár irányába vannak adósságaink útfejlesztés terén, ezeket pár éven belül törlesztjük – jelentette ki Gulyás, szerinte a másik vállalásuk teljesítéséhez még több idő fog kelleni. Több mint egymillió munkahelyet sikerült megvédeni, bértámogatásra 90 milliárd forintot fizetett ki a kormány – válaszolta egy másik kérdésre a miniszter.

– Ha a baloldal van kormányon, akkor a földszerzést külföldiek számára egyszerűbbé teszik – zárta rövidre válaszát Gulyás Gergely egy baloldali kormányprogramot firtató kérdésre.

A többlethalálozás szempontjából egész Kelet-Közép-Európa rosszul áll, ez az általános egészségügyi állapotból adódik Gulyás Gergely szerint, aki a Telex kérdésére megerősítette, hogy Magyarország összességében középmezőnyben van.

Az egészségügyi dolgozóknak köszönetet mondott a miniszter, hozzátéve, hogy ki kell elemezni az adatokat, majd a politikának ebből kell levonni a következtetéseket.

A kormány foglalkozik vele, és kíváncsi arra, hogy az építőiparban tapasztalható emelkedő áraknak mi állhat a hátterében. – Lépéseket tervezünk, és be fogjuk jelenteni két héten belül, hogy pontosan mit – ejtette el Gulyás Gergely.

– Valakinek a hozzátartozója nem tehet arról, hogy a fia vagy a testvére politikus lett – mondta egy kérdésre válaszolva Gulyás Gergely, aki szerint adatvédelmi szempontból is aggályos lenne, ha kiterjesztenék a vagyonbevallási kötelezettséget.

A politika és a sport elválasztása a két terület szereplőin múlik a miniszter szerint, a mostani politikus-sportvezetők jól megoldják ezt a feladatot Magyarországon – tette hozzá.

A velencei-tavi halpusztulásról a miniszter elmondta, hogy ahhoz, hogy jet skikkel fel lehessen kavarni a vizet, ezzel oxigént juttatva bele, módosítani kellene a vonatkozó törvényt, a kormány gyors megoldáson dolgozik, a vízszint megemelése nem ilyen opció.

Nincs összefüggés a németországi LMBTQ-kampány és aközött, hogy a miniszterelnök nem vett részt a tegnapi mérkőzésen – jelentette ki Gulyás Gergely egy erre vonatkozó kérdésre.

– Ha bekövetkezik a 4. hullám, lehetnek szigorítások, de az lenne a jó, ha mindenki beoltatná magát, és akkor nem kerülne sor egy újabb járványhullámra – fejtette ki egy kérdésre Gulyás Gergely, és megerősítette, hogy a kormány nem tervezi kötelezővé tenni a koronavírus elleni oltást.