időjárás 27°C Mária 2022. augusztus 15.
logo

Kordonokkal zárták el a Hableány-katasztrófa emlékművét Karácsonyék

Nagy Orsolya
2021.06.11. 18:42
Kordonokkal zárták el a Hableány-katasztrófa emlékművét Karácsonyék

Két hétig sem volt látogatható a Hableány-katasztrófa emlékére állított emlékmű a pesti alsó rakparton. A helyszínt munkaterületnek nyilvánították, egy szűk helyet sem hagytak az esetleges emlékezőknek. Ezzel szemben a rakpart másik munkaterületén pálmafás, napágyas pihenőparkot alakít ki a Karácsony Gergely vezette főváros.

Karácsony Gergely sorra követi el a diplomáciai baklövéseket. Ugyan már kiderült, hogy a főpolgármester nem túl barátságos az ázsiai országokkal, ám a két évvel ezelőtti tragédia újonnan állított emlékművét illett volna látogatható állapotban hagyni az esetlegesen országunkba érkező gyászolók előtt. A koronavírus-járvány lecsengése lehetőséget ad az országok közti utazásra, így elképzelhető, hogy az áldozatok családtagjai felkeresik Budapestet és a tragédia helyszínét is. Ezért is volna lényeges, hogy az emlékmű a rakpart felújítása alatt is hozzáférhető legyen, amikor nem történik tényleges munkavégzés a közelében. Az elzárt emlékmű fotóit döbbent olvasóink juttatták el lapunkhoz, akik szomorúan tapasztalták, hogy az elmúlt évek legmegrázóbb magyarországi szerencsétlenségének emlékműve kordonok mögé került.

Kordonokkal zárták el az emlékművet az emlékezők elől

Ezzel szemben a MSZP–Párbeszéd–LMP kormányfőjelöltségét magára húzó Karácsony fiesztahangulatot teremt a rakpart felújításának egy másik munkaterületén, ahová nyugágyakat és pálmafákat helyeztetett ki. Mint írták: június 18. és augusztus 15. között – kihasználva a rakparti fejlesztések miatt létrejövő amúgy funkciótlan zárványterületet – a főváros „egy kísérletező, kreatív” közteret hoz létre az alsó rakparton a Kossuth Lajos tér és a Lánchíd között Rakpart 2021 néven.

A Hableány-emlékművet alig két hete adták át a sétahajó tragédiájának második évfordulója alkalmából a szerencsétlenség helyszínénél, a Margit híd pesti hídfőjénél. Két fekete gránittömb szimbolizálja a Hableány sétahajót és a végzetét okozó Viking Sigyn szállodahajót. Az egyik gránittömb hátoldalára vésték fel a katasztrófa 26 dél-koreai és két magyar áldozatának neveit.

A Hableány sétahajó 2019. május 29-én süllyedt el Budapesten a Margit híd közelében.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.